PAS solicită sancţionarea lui Igor Dodon şi a celor care distribuie la Bălţi pliante cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu

Igor Dodon şi Maia Sandu
Igor Dodon şi Maia Sandu (facebook.com/D. Alaiba/newsmaker.com)

Partidul Acţiune şi Solidaritate cere sancţionarea candidatului la prezidenţiale Igor Dodon şi a tuturor celor care au tipărit şi distribuie la Bălţi pliante cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu. Aceste pliante duc intenţionat lumea în eroare, folosind culorile şi pozele candidatului Maia Sandu, a punctat echipa electorală PAS.

În context, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală, Olesea Stamate, a sesizat Inspectoratul General de Poliţie. Asta după ce s-a constatat că, începând cu data de 12 noiembrie, în spaţiul public în municipiul Bălţi, au fost distribuite pliante electorale asemănătoare cu cele ale candidatului Maia Sandu.

Conform sesizării în cauză, PAS consideră acest episod ca fiind unul de încălcare a legislaţiei contravenţionale prin calomnierea directă a liderei PAS, Maia Sandu, de către Igor Dodon, candidat în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

„În subsolul paginii este indicat că este achitat din fondul electoral al candidatului Maia Sandu, este indicat tirajul (4 000 exemplare) şi tipografia (Policolor SRL). Această informaţie este falsă.

Din fondul electoral al Maiei Sandu aceste materiale electorale nu au fost achitate. De asemenea, la tipografia menţionată (Policolor S.R.L) nu au fost tipărite asemenea materiale”, a precizat Olesea Stamate în sesizarea depusă.

De asemenea, au ţinut să precizeze membrii PAS, în vederea investigării şi constatării, prezenţei suspiciunilor contravenţiei prevăzute de art. 70 Cod Contravenţional, ce prevede contravenţia CALOMNIA, şi anume prin alin. (1) Calomnia, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană, se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.

Drept urmare, PAS solicită:

1. Soluţionarea de urgenţă a prezentei sesizări pentru a nu admite încălcarea continuă a drepturilor victimei, potrivit competenţei şi desfăşurarea procesului contravenţional început de drept prin prezenta Sesizare.

2. Identificarea, confiscarea, interzicerea imediată şi luarea tuturor măsurilor legale pentru stoparea distribuţiei pliantelor menţionate în sesizare.

3. Sancţionarea conform prevederilor Codului Contravenţional, a candidatului electoral Igor Dodon, pentru comiterea contravenţiei prevăzute de art. 70 alin. (1) Cod contravenţional.

4. Informarea imediată despre măsurile şi rezultatele întreprinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe