Partidul lui Macron câştigă o majoritate clară în Parlamentul Franţei

Partidul centrist al preşedintelui francez Emmanuel Macron a câştigat duminică o majoritate clară în camera inferioară a Parlamentului ţării în cadrul celei de-a doua runde a alegerilor parlamentare, arată rezultatele oficiale.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Cu peste 97% dintre buletinele de vot numărate, partidul lui Macron – La Republique En Marche (LREM) – a obţinut cel puţin 295 de locuri în Adunarea Naţională cu 577 de locuri.

Aliaţii lui Macron din Mişcarea Democrată de centru, a ministrului justiţiei Francois Bayrou, a obţinut 41 de locuri.

Liderul Partidului Republican, Francois Baroin, i-a urat “noroc” lui Macron, dar şi-a declarat partidul ca fiind principala forţă de opoziţie din Parlament, după ce blocul său de centru-dreapta a obţinut locul al doilea, cu 126 de locuri.

Totuşi, aliaţii lui Macron au lăudat marea victorie a tânărului său partid LREM.

„Prin votul lor, o majoritate mare a francezilor au ales speranţa în locul furiei”, a declarat premierul Edouard Philippe. „Aceasta este o oportunitate pentru Franţa. În urmă cu un an, nimeni nu şi-ar fi imaginat o astfel de renaştere politică”.

Philippe a promis o determinare “totală” pentru a pune în aplicare reforme majore, inclusiv o relaxare a legilor stricte ale muncii şi reformarea sistemului de pensii al ţării.

Noua sesiune a Parlamentului va începe în 27 iunie, iar aproximativ jumătate dintre candidaţii ce activează în partidul lui Macron nu au niciun fel de experienţă politică.

Un număr record de femei sunt alese în Parlament, 156, sunt deputate în Adunarea Naţională.

Opozanţii de extremă dreapta şi extremă stânga au indicat prezenţa redusă la vot, de aproximativ 42%, susţinând că acest lucru aruncă îndoieli asupra mandatului politic al lui Macron.

Lidera de extremă dreapta Marine Le Pen, care a pierdut în runda finală a alegerilor prezidenţiale din 7 mai în faţa lui Macron, a câştigat primul său loc parlamentar, obţinând aproximativ 58% dintre voturi în oraşul Henin-Beaumont din nordul Franţei.

Ea va conduce cel puţin alţi şapte legiuitori din Frontul Naţional în Parlament, insuficient pentru a forma totuşi un grup parlamentar.

În acelaşi timp, Partidul Socialist, care se afla la conducere înainte de victoria lui Emmanuel Macron, a obţinut 28 de locuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe