Partidul Lege şi Justiţie din Polonia, acuzat că ar fi piratat telefoanele unor opozanţi politici folosind un program israelian

Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski (Janek Skarzynski /AFP/ Getty Images)
Redacţia
27.04.2024

Un deputat al fostului partid de guvernământ din Polonia se numără printre cele 31 de persoane pe care procurorii le-au citat pentru că au fost victime ale pirateriei telefonice în perioada în care partidul era la putere, a relatat vineri Gazeta Wyborcza.

O comisie parlamentară poloneză a investigat acuzaţiile potrivit cărora partidul Lege şi Justiţie (PiS) a piratat ilegal telefoanele unor ţinte, inclusiv ale unor opozanţi politici, potrivit Reuters.

Rapoartele iniţiale privind utilizarea abuzivă a programului de spionaj Pegasus s-au concentrat asupra opozanţilor politici ai fostului guvern condus de Lege şi Justiţie (PiS). Cu toate acestea, rapoartele potrivit cărora proprii membri ai PiS au fost afectaţi în timpul celor opt ani de guvernare, care s-au încheiat în decembrie, ar putea tensiona şi mai mult o opoziţie zdruncinată de lupte interne legate de rezultatele sale la guvernare.

Gazeta Wyborcza l-a citat pe Przemyslaw Nowak, purtătorul de cuvânt al Parchetului Naţional, care a declarat că Marek Suski, un membru senior al PiS apropiat de liderul partidului Jaroslaw Kaczynski, se numără printre cele 31 de persoane convocate.

Noul guvern de coaliţie pro-european din Polonia a acordat prioritate descoperirii adevărului despre ceea ce spune că a fost o utilizare abuzivă a programului de spionaj Pegasus, afirmând că îi trage la răspundere pe cei care au legătură cu PiS şi pe care îi acuză de fapte ilegale.

Ministrul justiţiei, Adam Bodnar, a declarat că 578 de persoane au fost vizate de Pegasus în Polonia şi că toate cazurile vor fi analizate pentru a vedea dacă utilizarea programului de spionaj dezvoltat de NSO Group, cu sediul în Israel, a fost justificată.

Potrivit unor rapoarte recente din mass-media, gama de persoane supuse supravegherii telefonice sub conducerea PiS a mers mult dincolo de adversarii politici ai acestora, incluzând propriii săi legislatori şi chiar membri ai forţelor armate.

Site-ul de ştiri Onet a relatat luna aceasta că printre cei care au primit scrisori de convocare se numără două femei soldat, Karolina Marchlewska şi Joanna Jalocha, care au raportat hărţuiri sexuale din partea superiorilor lor din cadrul poliţiei militare.

De asemenea, Onet a relatat că generalul în retragere Waldemar Skrzypczak a fost citat ca martor de către procurori în legătură cu Pegasus.

Reuters nu a reuşit să le contacteze pe Marchlewska şi Jalocha. Skrzypczak a declarat telefonic pentru Reuters că a primit o scrisoare de la procurori, dar că în aceasta nu se specifica faptul că a fost citat ca martor în legătură cu ancheta Pegasus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor