Parlamentul înfrânt de CCR. Danileţ: Pe cât pariem că niciun magistrat nu-i cere demisia lui Dragnea?

O lege aprobată de Camera Deputaţilor condusă de Liviu Dragnea - care aducea o serie de modificări Codului de procedură civilă - a fost declarată neconstituţională de CCR, la solicitarea Înaltei Curţi, pe motiv că a fost încălcat principiul bicameralismului.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis că deputaţii au încălcat principiul bicameralismului atunci când au decis să aducă modificări suplimentare Codului de procedură civilă folosindu-se de o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvernul Cioloş, relatează Digi24.

"Pe cât pariem că nu veţi auzi vreun magistrat care să ceară demisia şefului Camerei Deputaţilor pentru această încălcare gravă menită a eluda procedura de adoptare a unui act normativ? Asta pentru că noi respectăm instituţiile statului chiar şi când greşesc", a comentat judecătorul Cristi Danileţ.

În plus, prin modificările operate, deputaţii s-au îndepărtat substanţial de obiectivele urmărite de Guvernul Cioloş.

Deloc întâmplător, modificările aduse se referă la noi cazuri în care se poate cere revizuirea unei hotărâri definitive a instanţei, iar în enumerare au prins aleşii şi situaţia în care, după pronunţarea hotărârii definitive, sunt declarate neconstituţionale prevederile în baza cărora a fost emisă hotărârea.

În sesizarea depusă la CCR, ÎCCJ a susţinut că noile cazuri de revizuire a hotărârilor judecătoreşti introduse de Camera Deputaţilor "au ca efect repunerea în discuţie a unui număr semnificativ de hotărâri judecătoreşti care au dobândit autoritate de lucru judecat". În plus, s-ar transforma calea extraordinară de atac într-o veritabilă cale ordinară de atac, într-un "apel deghizat".

Pentru mai multe detalii pe această temă intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne