Parlamentul chinez dezvăluie o nouă lege privind reţinerea dizidenţilor

Artistul chinez dizident Ai Weiwei vorbind presei straine din studioul sau in Beijing, iunie 2011
Artistul chinez dizident Ai Weiwei vorbind presei straine din studioul sau in Beijing, iunie 2011 (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Parlamentul Chinei a dezvăluit joi o legislaţie care întăreşte competenţele poliţiei de a reţine dizidenţii în secret, determinând un protest din partea artistului Ai Weiwei şi a altor activişti pentru drepturi închişi într-un val de arestări clandestine anul trecut, potrivit unui raport Reuters.

Cu toate acestea, Partidul Comunist a renunţat la cea mai draconică parte a normelor pentru un singur tip de detenţie, "supravegherea rezidenţială", care a fost propusă anul trecut.

Competenţele poliţiei de a reţine suspecţii, care se confruntă cu subversiune şi alte acuzaţii privind securitatea statului, sunt stabilite prin revizuirea Codului de procedură penală prezentat parlamentului, Congresul Naţional al Poporului, acum în sesiune plenară anuală.

"Familiile deţinuţilor ar trebui anunţate în termen de 24 de ore, cu excepţia cazului când este imposibil sau când sunt implicaţi în infracţiuni legate de securitatea de stat sau de terorism, şi anunţarea ar putea împiedica anchetele," a declarat guvernul într-o dispoziţie privind detenţia, în modificările legislative emise către delegaţi şi reporteri.

Dispoziţiile de detenţie au atras critici conform cărora Partidul Comunist încearcă să înăbuşe dizidenţa înainte de o succesiune la conducere, la sfârşitul acestui an. Parlamentul condus de partid aprobă mai mult sau mai puţin automat legislaţia propusă de guvern.

"Cred că aceasta prezintă mentalitatea politică actuală a lipsei de încredere şi a fricii," a răspuns Ai Weiwei, artistul de renume internaţional deţinut în secret în aprilie anul trecut, atunci când a fost întrebat despre modificările privind detenţia.

"Aceasta reprezintă o ameninţare masivă a sistemului judiciar şi a securităţii cetăţenilor", a declarat Ai, care a devenit cea mai proeminentă figură din sutele de deţinuţi în represiunea împotriva dizidenţei. El a fost eliberat şi amendat pentru acuzaţii fiscale pe care el le-a contestat ca fiind neîntemeiate.

În China, "infracţiunile privind securitatea de stat" includ subversiunea şi alte acuzaţii politice vag definite folosite pentru a pedepsi dizidenţii care contestă Partidul Comunist.

Poliţia şi procurorii deţin deja puteri sporite pentru a reţine oamenii, iar instanţele conduse de partid rareori contestă modul în care competenţele sunt folosite. Criticii au spus că amendamentele secrete de detenţie oferă o mască de autoritate pentru folosirea arbitrară a puterii, ducând la mai multe abuzuri.