Parchetul lui Kovesi investigheaza afacerea vacinurilor anti-Covid. Von der Leyen suspectă de blat cu CEO-ul Pfizer

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Parchetul European (EPPO) a confirmat vineri faptul că are o investigaţie în curs de desfăşurare privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

“Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă nu vor fi făcute publice alte detalii”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Reamintim, în acest context, că Albert Bourla, şeful gigantului farmaceutic american Pfizer - cel mai mare furnizor de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru UE -, urma să se prezinte în faţa comisiei speciale a Parlamentului European privind COVID-19 pe 10 octombrie, dar a renunţat la întâlnire, relata Politico.

Bourla trebuia să răspundă la întrebări dificile privind modul în care au fost încheiate acordurile secrete privind vaccinurile, după un raport de audit privind strategia UE de achiziţionare a vaccinurilor, publicat la începutul lunii.

Raportul respectiv ridică noi întrebări cu privire la contactele dintre Bourla şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea unui contract de vaccinuri de mai multe miliarde de euro.

În raportul realizat de Curtea Europeană de Conturi se constată că Ursula von der Leyen a fost direct implicată în negocierile preliminare pentru cel mai mare contract de vaccinare din UE, pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, care a fost încheiat în mai 2021.

Aceasta a fost o abatere de la procedura de negociere urmată în cazul altor contracte, în care o echipă comună de negociere formată din funcţionari ai Comisiei şi ai ţărilor membre a purtat discuţii exploratorii.

De asemenea, organismul de supraveghere al UE a remarcat că respectiva Comisie a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuţiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, nume de experţi consultaţi, termeni conveniţi sau alte dovezi.

De altfel, încă din 2021, publicaţia New York Times a relatat despre relaţia aparent confortabilă dintre Bourla şi Ursula von der Leyen, cei doi făcând schimb de mesaje text în perioada premergătoare acordului.