Papahagi: Unii oamenii au hrănit comunismul cu resentimente, cu ura faţă de tot ce este superior moral şi intelectual

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Declaraţiile profesorului universitar Adrian Papahagi, unul dintre membrii fondatori ai partidului M10, despre Corneliu Vadim Tudor, decedat cu scurt timp în urmă, au stârnit indignarea unor dintre susţinătorii acestuia din urmă.

"Ştiţi ce mă înfioară? Nu monştrii violenţi, recidiviştii capabili de orice atrocitate, de la viol la eviscerare. Aceia sunt relativ rari. Mă înfioară sutele de mii de gospodine, tineri curăţei sau bunicuţi cu aer paşnic, dar capabili de ură voluptoasă, total lipsiţi de discernământ şi criterii, pe care orice escroc îi poate fanatiza. Ţineţi minte cum se înghesuiau gospodine de acest gen să tragă câte un şut studenţilor din Piaţa Universităţii în 14-15 iunie 1990?", scrie Adrian Papahagi, pe contul său de Facebook.

Oamenii aceştia au susţinut comunismul, l-au hrănit cu nesfârşitul lor resentiment, cu ura lor faţă de tot ce le este superior moral şi intelectual, a continuat Papahagi, subliniind că ei sunt oricând capabili să susţină un nou totalitarism şi să ne condamne sumar la închisoare şi moarte.

"Ei, legiunile de Mitică Blajinu', de tanti Mărioara, de oameni cumsecade, cu copii şi nepoţi. Dacă aţi şti câţi pensionari cumsecade, câţi oameni cu meserii (unii la Microsoft), câţi tineri de 19-20 de ani m-au spurcat în ultimele ore fiindcă am îndrăznit să spun adevărul despre goarna securistă Vadim, maestrul absolut al calomniei şi modelul de politician toxic", a adăugat Adrian Papahagi.

Ce declarase Papahagi despre Vadim

"Vadim Tudor a prelungit duhul necurat al comunismului ceauşist cu 25 de ani. A propagat ura, a dezinformat, a calomniat oameni oneşti, a caricaturizat credinţa, cultura şi patriotismul. În presă şi în politică, a ridicat ştacheta abjecţiei la cote de neatins. A fost un focar de infecţie în viaţa publică. Fără el, peisajul va fi ceva mai curat. Dumnezeu să-l ierte: are pentru ce.

Noi să nu ne apucăm să-l jelim ca personaj public: n-avem de ce. Pentru mine, personajul va fi mereu un nomen odiosum, sinonim cu mizeria, corupţia şi impostura comunismului. Să lăsăm cretinii să vorbească numai de bine despre Vadim, Hitler, Stalin, Ceauşescu, Mobutu, Pol Pot, Râmaru, Barbă Albastră sau cine doresc", a precizat Papahagi.

"Nimic de bine nu se poate spune despre Vadim Tudor. Şi Hitler iubea câinii. Marii ticăloşi au iubit adesea animalele şi au otrăvit umanitatea", a adăugat profesorul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.