(P) Programarea IT este şi pentru femei! WellCode Păreri: ”Trebuie să profităm de acest tool cu totul special”

Petru Trimbitas, WellCode
Petru Trimbitas, WellCode (IAgency)

Atunci când spui „programator”, gândul îţi fuge la o persoană de sex masculin. Dar în ultimii ani, domeniul a devenit tot mai atrăgător pentru femei, iar Maria este un exemplu de tânără care şi-a făcut curaj şi a dat aripi visului ei de a lucra în domeniul IT.

Cu toate că a încercat iniţial să înveţe singură programare, din tutoriale şi de pe internet, a fost descurajată şi a renunţat. Dar cum prima dragoste nu se uită niciodată, a revenit la pasiunea pentru programare, motivată să treacă de partea profesioniştilor. Astfel, după ce s-a documentat, a ales să se înscrie în programul de mentorat în IT WellCode şi să-şi transforme dorinţa în realitate.

„Acum aproximativ 2 ani, am încercat să învăţ programare pe cont propriu, din tutoriale sau urmărind diferite explicaţii pe internet. Magia a durat câteva ore. Mi s-a părut dificil şi am zis ‘Nu este de mine. Nu cred că voi reuşi’, aşa că am abandonat.

A venit pandemia, domeniul în care eu activam era doborât, aşa că am zis că trebuie să fac ceva, să ies din zona de confort şi să găsesc o soluţie. Doream să-mi demonstrez că pot face mai mult. Căutam ceva care să-mi dea posibilitatea să petrec mai mult timp cu familia, care să mă motiveze mai mult şi care să-mi dea satisfacţie financiară. Aşa că am revenit la ideea de programare, de IT.

Am început să tatonez diferite site-uri, am cerut recomandări de la prieteni din domeniu şi aşa am ajuns la WellCode. Mi-au spus că au o parte de început care este gratis şi că pot să încerc acolo, să văd dacă mi se potriveşte. Am încercat şi am realizat că nu este imposibil şi în numai 2 zile am şi dat acceptul de a începe colaborarea cu ei”, a povestit Maria în cadrul sesiunii de testimoniale WellCode Pareri.

Deşi nu avea cunoştinţe în domeniul IT, Maria s-a motivat şi şi-a stabilit obiective clare: „Cunoştinţele mele în domeniu erau undeva la minus, în sensul în care tot ce ştiam legat de programare am învăţat în clasa a IX-a, la orele de informatică, unde am învăţat puţin despre ce înseamnă programul Pascal. Cam atât. De atunci, nu am mai avut alte tangenţe cu programarea. Nu este uşor, dar nu este nici foarte greu. Categoric, nu este imposibil! Orice ni se pare imposibil poate deveni posibil, dacă dăm dovadă de seriozitate, de disciplină, de organizare, de hard work. Acestea sunt principiile după care mă ghidez eu. Încă de la început mi-am pus un obiectiv cât se poate de smart: vreau să învăţ programare şi vreau să mă angajez în domeniu. Am şi un termen: finalul lunii august!”

Wellcode
Wellcode (IAgency)

În cadrul aceleiaşi sesiuni de WellCode Păreri, Maria a vorbit despre satisfacţiile care o motivează să continue atunci când se simte descurajată:

„Este frustrant? E un cuvânt dur. Este, poate, puţin demotivant că lucrez pe platformă, ajung la anumite probleme care au un grad mai ridicat de dificultate şi atunci sunt blocată câteva zile. Avem un quiz care ne scoate din starea de confort, din cunoştinţele noastre, ne pune să gândim, să ne dezvoltăm gândirea şi o perioadă de timp poţi rămâne blocat la o anumită parte. Însă, categoric, este satisfăcător momentul în care reuşesc să văd cele 3 steluţe pe platformă şi să obţin cele 100 de puncte. Simt că prind aripi, că am energie să iau totul de la început, că pot face orice. Dacă timp de câteva zile am crezut că e imposibil, acum văd că am rezolvat eu problema, prin munca mea şi prin forţele proprii. M-am dezvoltat, am învăţat ceva! Progresul se măsoară prin modulele pe care le parcurg, prin procentul pe care îl urmăresc din cât am parcurs de pe platformă. Pe măsură ce procentul creşte, satisfacţia este mai mare. Orice cunoştinţă pe care o dobândesc în plus în domeniu este o unitate de măsură, pentru mine. Pot să-mi ating obiectivul stabilit? Bineînţeles că pot! Stă în puterea mea să fac asta, cu multă muncă, cu o foarte bună organizare a activităţii, cu concentrare. Voi ajunge la ceea ce-mi doresc.”

Pe parcursul mentoratului, Maria şi-a dezvoltat nu numai abilităţi profesionale, ci mărturiseşte că resimte şi schimbări la nivel personal, care o ajută să-şi atingă obiectivele pe termen scurt:

„Mi-am dezvoltat această abilitate de a mă concentra. Chiar dacă uneori mă întrerup copiii mei, reuşesc să revin la activitatea pe care o făceam înainte, să-mi reorganizez ideile şi să duc la îndeplinire obiectivul. Obiectiv care diferă de la o problemă la alta, de la o activitate pe care o desfăşor la alta. Eu încerc să lucrez zilnic, timp de aproximativ 5 ore. Asta înseamnă că am ca obiectiv de a lucra săptămânal 30 - 35 de ore. Sunt zile în care nu reuşesc să ating obiectivul, însă recuperez atunci când timpul îmi permite. În ceea ce priveşte cunoştinţelor, acestea sunt direct proporţionale cu timpul pe care îl aloc pe platformă. Vreau să ajung la partea de proiect personal şi sunt relativ aproape. Motiv pentru care eu încerc să respect cât pot de mult targetul propus, legat de numărul de ore.”

Maria atrage atenţia şi asupra unui atu extrem de important al programului de mentorat fondat de Petru Trimbitas, în urma stagiilor urmate de el la Google şi Facebook în Statele Unite ale Americii. Tânăra subliniază importanţa mentorilor WellCode în atingerea obiectivelor stabilite şi pentru îmbunătăţirea performanţei:

„Sfaturile mentorilor mă ajută foarte mult, atât în ceea ce priveşte progresul pe platformă şi atingerea obiectivului de a rezolva probleme, cât şi de a mă dezvolta pe mine. Am ascultat cu atenţie sfaturile primite pe platformă şi pe cele din call-urile one to one şi nu cred că am găsit unul despre care să spun că nu mi se aplică. Vorbim cu oameni pregătiţi în acest sens şi care ştiu foarte bine cum să ofere sfaturile potrivite în funcţie de cursant. Sunt empatici şi sunt alături de noi. Trebuie să profităm cât putem de mult de acest tool cu totul si cu totul special, care ne este pus la dispoziţie de platforma WellCode.”

Intră şi tu pe site-ul WellCode, consultă oferta programului de mentorat, citeşte şi urmăreşte testimonialele foştilor şi actualilor cursanţi înregistrate pe paginile WellCode Recenzii şi WellCode Păreri, programează-ţi o şedinţă de consultanţă cu membrii echipei şi oferă-ţi şansa unui viitor mai bun! Doar tu ai puterea de a-ţi schimba viitorul şi de a trăi viaţa pe care ţi-o doreşti!