Organizatorii reînhumării lui Nyirő József spun că nu se aşteaptă la incidente în timpul ceremoniei

Epoch Times România
27.05.2012

Organizatorii reînhumării scriitorului maghiar Nyirő József la Odorheiu Secuiesc spun că vor face tot posibilul ca ceremonia să aibă loc duminică şi că nu se aşteaptă la agresiuni în timpul reînmormântării.

Potrivit MTI, jurnalistul Lukács Csaba a declarat că organizatorii nu se aşteaptă la agresiuni în timpul ceremoniei de reînhumare a scriitorului maghiar Nyirő József.

Directorul de comunicare al ceremoniei a mai adăugat că vor face tot posibilul ca reînmormântarea să aibă loc duminică. „Ne pregătim să ţinem reînhumarea duminică, facem tot posibilul în acest scop”, a spus Lukács şi a adăugat că nu se aşteaptă la atrocităţi sau fapte agresive.

„În secolul XXI agresiunea ar fi inacceptabilă în legătură cu fapt de pietate”, a afirmat Lukács Csaba. Potrivit acestuia, pentru ceremonia de reînmormântare se pregătesc cu o echipă de organizare şi de siguranţă corespunzătoare.

La întrebarea dacă cenuşa lui Nyirő József se află deja pe teritoriul României, Lukács a răspuns că la momentul ceremoniei urna va fi la locul potrivit.

Reînmormântarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată pentru duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, potrivit organizatorilor.

Iniţial, organizatorii concepuseră un ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Ministerul de Externe şi premierul Victor Ponta şi-au exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele scriitorului maghiar născut în 1889, la Jimbor, în judeţul Braşov, şi cunoscut pentru vederile sale antisemite.

Nyiro Jozsef a decedat la Madrid în 1953, iar rămăşiţele au fost aduse şi incinerate în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor