Organizatorii Jocurilor Olimpice confirmă: Jurnaliştilor ruşi le-a fost retrasă acreditarea

Jocurile Olimpice de la Paris, 2024 (Getty Images)
Redacţia
30.07.2024

Organizatorii Jocurilor Olimpice au confirmat luni că au anulat acreditarea unor reporteri, după ce agenţia de presă rusă de stat TASS a declarat că mai mulţi dintre jurnaliştii săi nu mai pot acoperi Jocurile de la Paris, transmite The Moscow Times.

TASS a raportat duminică că retragerea acreditării jurnaliştilor săi, esenţială pentru acoperirea evenimentelor sportive, a fost „complet neaşteptată” şi a venit după ce jurnaliştii au sosit în Franţa, au primit permise, au participat la ceremonia de deschidere şi la mai multe evenimente.

„Pot confirma că unii jurnalişti acreditaţi au primit o decizie a posteriori din partea autorităţilor competente de a le retrage acreditarea”, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Jocurilor Olimpice de la Paris, Anne Descamps.

„În calitate de Comitet de organizare Paris 2024, aplicăm decizia fără a fi implicaţi în raţionamentul din spatele acestei informaţii, care nu ne-a fost comunicată”, a adăugat ea.

Descamps a spus că nu ştie câţi jurnalişti au fost afectaţi. Ministerul francez de Interne a declarat că nu are niciun comentariu atunci când a fost contactat de AFP.

TASS a declarat că Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris a retras acreditarea a patru dintre jurnaliştii săi.

Echipa Rusiei a primit interdicţia de a participa la Jocurile Olimpice din 2024 din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, aflată acum în al treilea an. Doar 15 sportivi ruşi au fost autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice în calitate de persoane neutre şi nu au luat parte la ceremonia de deschidere.

Anterior, unor jurnalişti ruşi le-au fost refuzate cererile de acreditare, ceea ce a determinat-o pe Zaharova să spună presei de stat că „respectarea drepturilor jurnaliştilor şi asigurarea libertăţii de exprimare sunt doar vorbe goale pentru [preşedintele francez Emmanuel] Macron şi gaşca sa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor