Orban de dezlănţuie: S-au făcut negocieri pe sub masă cu PSD. E vreun liberal cu capul pe umeri care să vrea refacerea USL?

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Preşedintele PNL Ludovic Orban a lansat un atac dur, sâmbătă, la Congresul PNL, împotriva rivalului său Florin Cîţu în cursa pentru şefia partidului, şi le-a cerut delegaţilor să îl voteze pe el, pentru că doar el poate rezolva criza politică în care se află România după plecarea USR-PLUS de la guvernare, fără să fie nevoie să se facă "înţelegeri pe sub masă" cu PSD pentru a rămâne la guvernare.

Orban a început prin a îşi cere scuze pentru huiduielile de care a avut parte Cîţu.

"Încep prin a le spune celor câţiva care au huiduit şi fluierat că îi dezaprob şi îmi cer eu scuze în numele lor. Noi am venit aici, cei care îl susţin pe Cîţu să îl susţină pe Cîţu, cei care mă susţin pe mine să mă susţină pe mine", a afirmat Orban.

"Colegul şi prietenul meu Florin Cîţu a vorbit despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dvs ca şi cum eu n-aş fi consultat PNL. Şi daţi-mi voie să vă spun că mă îndoiesc. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să se fi consultat cu cineva când a dat afară toţi membrii PNL care au slujit partidul. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva când l-a demis pe ministrul Alexandru Nazare. Sigur, mi-a cerut părerea, dar eu nu am fost de acord.

Şi nu în ultimul rând, nu îmi aduc aminte să fi fost consultat vreun for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală şi la retragerea din coaliţia de guvernare a USR-PLUS, NU a fost consultat nici preşedintele partidului, nici Biroul Naţional, au fost decizii luate doar de premier. Şi am ajuns în punctul în care întrebăm: Ce facem cu guvernarea?

Realitatea este că suntem într-o ecuaţie aproape imposibilă. Atâta timp cât nişte parteneri care au fost cu noi s-au retras şi au spus că au o singură condiţie pentru a reveni, stau şi mă întreb cum vom îndeplini această condiţie, şi dacă nu vom îndeplini această condiţie, şi eu am votat ca PNL să apere în parlament guvernul de moţiune, cu cine facem majoritate parlamentară? Credeţi că e vreun liberal cu capul pe umeri care să fie de acord cu un blat cu PSD-ul, cu refacerea USL-ului, cu compromiterea PNL? Eu cred că nu, dar dacă există cineva să o spună, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut", a declarat Orban.

În acelaşi timp, Orban a susţinut că PNL are doar două variante, prima cea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliţiei, care e singura onorabilă.

"Cum ne vom prezenta după congres în faţa partenerilor de coaliţie dacă va fi ales cel ce a provocat criza în loc să fie ales cel care are soluţia la criză, cel ce e respectat şi are cu adevărat capacitatea să refacă majoritatea şi să dea o guvernare pe 4 ani cu un guvern condus de liberali?", a afirmat liderul PNL.

Şeful PNL a mai atras atenţia că în sondaje PNL-ul e în picaj şi a susţinut că pe stradă îi bat oamenii obrazul şi îl întreabă ce fac cu România şi care îi reproşează că în loc de reforme şi stabilitate ei au uitat de România şi se bat între ei.

"Azi nu avem un premier cu care să ne mândrim, niciodată nu a fost un premier care să aibă o cotă atât de joasă. La ora actuală, cota de încredere e atât de joasă încât fiecare dintre noi suportăm de la cei din localităţile unde locuim reproşuri grele. Nu din cauza mea sau a competiţiei. Azi alegem preşedintele PNL, acesta trebuie să îndeplinească câteva condiţii fundamentale. În primul rând un preşedinte PNL trebuie să fie un bun creştin, să îşi iubească semenii, să ierte, să fie empatic, să fie permanent gata să îşi ajute semenii şi să facă bine comunităţii. Suntem creştini, fraţilor! Şi preşedintele trebuie să fie în primul rând aşa, aşa sunt 90% din populaţia ţării.

Preşedintele trebuie să fie un lider, să aibă autoritate deontică, autoritatea celui ce ştie ce are de făcut, să ştie să inspire, să conducă prin exemplu personal, nu prin ordine şi inspirând frică, pentru că PNL e un partid democratic unde fiecare membru al PNL are dreptul la opinie şi nu trebuie să i se calce în picioare demnitatea. Un astfel de lider trebuie să alegeţi! Un lider trebuie să aibă bun simţ, echilibru, măsură, putere de negociere, un lider trebuie să aibă cu adevărat capacitatea de a lua decizii sub presiune în termen scurt.

Eu sunt un garant al unităţii PNL, am arătat asta, am fost un garant, am făcut asta şi când am avut funcţii de conducere şi când am pierdut în competiţiile pentru funcţii. PNL trebuie să rămână ceea ce fost de-a lungul mulţilor ani de istorie pentru care ne invidiază toate partidele europene. PNL nu poate să îşi inventeze acum doctrina, nu inventăm noi un liberalism autentic care începe de azi înainte. Noi avem valorile, misiunea şi viziunea PNL din 1875 ca un far călăuzitor", a afirmat Orban.

"Eu vă îndemn să votaţi nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să o rezolve. Vă îndemn să îl votaţi pe acela care ţine unit PNL-ul nu pe acela care a inventat o echipă care, de când a apărut pe scena publică, PNL a pierdut 8 procente în intenţie de vot şi 11 în intenţie de favorabilitate. Eu vă îndemn să îl votaţi pe acela care este dintre voi, a participat la toate bătăliile alături de voi şi are forţa să rămână la guvernare şi să asigure saltul pe care România îl merită. Doamne ajută!", şi-a finalizat Orban discursul în ovaţii.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne