ONG-urile vor asista Ministerul Justiţiei în procesul de implementare a reformelor din justiţie

. (Photos.com)
Tatiana Chiriac
29.03.2013

Ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim a semnat astăzi şapte acorduri de colaborare cu ONG-urile selectate, la sfârşitul lunii decembrie anul trecut, pentru a susţine Ministerul Justiţiei în procesul de implementare a Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei. În conformitate cu prevederile acestor documente, Centrul de Resurse Juridice, Institutul de Reforme Penale şi Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei se angajează să elaboreze cinci studii în domeniile în care fiecare îşi desfăşoară activitatea.

Astfel, în scurt timp Ministerului Justiţiei îi vor fi oferite, drept suport, studii în domenii ce vizează instrumentele de prevenire a imixtiunii în activitatea de înfăptuire a justiţiei şi de prevenire a comportamentului corupţional, testarea benevolă la poligraf a angajaţilor din sectorul justiţiei, criteriile şi procedurile de selecţie, numire, promovare şi asigurare a imunităţii generale a procurorilor. De asemenea vor fi realizate cercetări care vizează regulile ce reglementează răspunderea şi imunitatea generală a procurorilor, oportunitatea dislocării instanţelor judecătoreşti şi asigurarea eficientă a resurselor existente, oportunitatea specializării judecătorilor pe cauze specifice şi determinarea necesităţilor de personal ale organelor procuraturii, relatează serviciul de presă al Ministerului Justiţiei.

În cadrul discuţiilor purtate cu această ocazie, reprezentanţii ONG-rilor semnatare au specificat etapa elaborării studiilor, problemele actuale din sector, apreciind totodată efortul depus de Ministerul Justiţiei pentru eliminarea corupţiei din sistemul justiţiei.

La rândul său, Oleg Efrim a evidenţiat importanţa menţinerii unui dialog constant şi a invitat reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale la o colaborare cât mai strânsă.

Menţionăm că, în data de 7 decembrie 2012, trei organizaţii neguvernamentale - Centrul de Resurse Juridice, Institutul de Reforme Penale şi Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei - au fost desemnate câştigătoare ale unui concurs organizat de Ambasada SUA. Drept urmare, ONG-urile vor asista Ministerul Justiţiei în procesul de implementare a reformelor din justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor