"Omul-copac", un caz şocant, foarte rar întâlnit! (video)

Există o afecţiune numită popular "boala omului-copac" şi în lume sunt cunoscute doar câteva cazuri: cei afectaţi dezvoltă o cantitate incredibilă de negi pe mâini, care ajung să arate ca scoarţa unui copac.

Abul Bajandar suferă de o boală rară numită "boala omului-copac"
Abul Bajandar suferă de o boală rară numită "boala omului-copac" (Captură You Tube)

Abul Bajandar, în vârstă de 25 de ani, originar din Bangladesh, suferă de zece ani de o afecţiune ereditară a pielii: un caz extrem de rar de epidermodisplazie veruciformă, care poate lua forma unor excrescenţe cu aspect de scoarţă de copac.

În ciuda faptului că a suportat mai multe operaţii pentru a-i reduce, negii au ajuns să cântărească cinci kilograme, devenind, cu fiecare zi ce trece, un handicap fizic tot mai mare. Mai mult decât atât, pentru a înrăutăţi lucrurile, riscul de infecţie sau de deteriorare a principalilor nervi este foarte mare.

Pentru a combate această afecţiune a fost creată, în principalul spital public din Bangladesh, o echipă specializată de medici, care va încerca să-l opereze pe tânăr. „N-am mai văzut aşa ceva”, a declarat dr. Samanta La San, coordonatorul echipei care, în următoarele săptămâni, va stabili dacă printr-o intervenţie chirurgicală este posibil să se îndepărteze negii. Nu există un tratament real: obiectivul medicilor este acela de a alina durerile severe ale pacientului. În afară de dureri, tânărul este în imposibilitatea de a-şi utiliza mâinile, ceea ce face să aibă nevoie de ajutor permanent.

Potrivit rapoartelor, se cunosc trei cazuri de pacienţi cu epidermodisplazie veruciformă în întreaga lume, cel mai cunoscut dintre acestea fiind cel al indonezianului Dede Koswara, căruia medicii i-au îndepărtat şase kilograme de veruci, însă omul a murit la scurt timp după operaţie.