OMS aprobă utilizarea vaccinului Moderna în regim de urgenţă

Doză de vaccin COVID-19 în Ankara, 27 ianuarie 2021
Doză de vaccin COVID-19 în Ankara, 27 ianuarie 2021 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat utilizarea de urgenţă a vaccinului Moderna COVID-19.

Vaccinul, care se bazează şi el pe tehnologia ARNm, se alătură listei produselor AstraZeneca, Pfizer-BioNTech şi Johnson & Johnson.

În lista de aşteptare a organizaţiei globaliste mai este vaccinul Sinovac, potrivit unui comunicat al OMS, care a menţionat că decizia va fi luată în următoarele zile sau săptămâni.

Citiți și Efectul ciudat al vaccinurilor Sinovac: Ţările care îl folosesc raportează creşterea numărului cazurilor de Covid

Aprobarea pentru vaccinul Moderna, anunţată vineri seara, a durat multe luni din cauza întârzierilor cu care s-a confruntat OMS în obţinerea datelor de testare de la producător.

Multe ţări fără propriile birouri de reglementare şi evaluare medicală avansate se bazează pe lista OMS pentru a decide dacă să utilizeze vaccinuri. Agenţia ONU pentru copii UNICEF foloseşte, de asemenea, lista pentru a implementa vaccinuri în caz de urgenţă.

Anunţul nu va avea un impact imediat asupra aprovizionării cu vaccinul Moderna pentru ţările în curs de dezvoltare. Compania a încheiat acorduri cu multe ţări bogate, care au primit deja milioane de doze.

Într-o declaraţie, CEO-ul Stephane Bancel a afirmat, vineri, că Moderna „participă activ la discuţii cu organizaţii multilaterale, cum ar fi COVAX, pentru a ajuta la protejarea populaţiilor din întreaga lume”.