Olli Rehn se declară mulţumit de participarea importantă la anularea datoriei elene

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Olli Rehn.
Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Olli Rehn. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, s-a declarat "foarte mulţumit de participarea importantă la preschimbarea voluntară a datoriei elene", se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri.

Rehn a salutat "succesul programului", afirmând că reprezintă un "jalon esenţial al răspunsului global la criza actuală" şi "o ocazie ce nu poate fi ratată".

Restructurarea datoriei a fost acceptată de 83,5% dintre creditorii privaţi ai Atenei, ceea ce permite ţării să evite falimentul, a anunţat vineri guvernul elen.

Comisarul european a salutat contribuţia sectorului privat, drept "un element indispensabil pentru asigurarea sustenabilităţii viitoare a datoriei elene şi, în concluzie, drept o contribuţie decisivă la stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblu".

"Partenerii internaţionali ai Greciei au dat dovadă de o solidaritate fără precedent pentru a susţine eforturile ţării pentru a reface sustenabilitatea finanţelor sale publice, reformarea economiei şi administraţiei şi întoarcerea pe calea creşterii economice", a subliniat el.

"Mă aştept în prezent ca autorităţile elene să continue cu aceeaşi determinare programul de ajustare economică şi să pună în aplicare cu rigurozitate ş-i la timp măsurile" cerute de partenerii internaţionali, a adăugat Rehn.