Grecia se apropie de obiectivul de prescriere a datoriilor

Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, în Atena, 21 februarie 2012
Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, în Atena, 21 februarie 2012 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

Grecia se apropie de obiectivul său de a convinge creditori privaţi ai ţării să prescrie 142 de miliarde de dolari din datoria ţării pentru a evita o nerespectare a obligaţiilor sale financiare, la sfârşitul acestei luni.

Un oficial guvernamental a declarat joi pentru agenţiile de ştiri din Atena că băncile, fondurile de pensii şi instituţiile financiare care deţin trei sferturi din datoria ţării au fost deja de acord să prescrie mai mult de jumătate din banii pe care ţara îi datorează. Grecia a stabilit un termen limită pentru finalizarea ofertelor de reducere a datoriilor.

Guvernul de la Atena speră ca acordurile să acopere 90% din datoria sa. Dar a susţinut că odată ce rata de participare de 75% a fost atinsă, va impune aceleaşi condiţii şi creditorilor care nu sunt dispuşi să accepte voluntar pierderi abrupte ale investiţiilor lor.

Liderii europeni şi analiştii financiari au prezis că guvernul de la Atena va avea succes în câştigarea unor angajamente de la creditorii săi înainte de termenul limită. Evangelos Venizelos, ministrul elen al finanţelor, a fost optimist în legătură cu finalizarea ofertelor de reducere a datoriilor.

Grecia a adoptat multe măsuri de austeritate, reducând salariile şi pensiile şi eliminând mii de locuri de muncă guvernamentale, pentru a satisface cerinţele creditorilor internaţionali şi a-şi asigura un nou plan de salvare în valoare de 172 de miliarde de dolari. Acesta este al doilea plan de salvare a ţării din ultimii doi ani.

Venizelos a declarat că reducerea datoriilor va uşura presiunile financiare ale Greciei şi ale blocului de 17 naţiuni care foloseşte moneda euro şi care a luptat pentru a controla criza datoriilor guvernamentale din Europa ce durează de doi ani.

Grecia intenţionând să plătească instituţiilor financiare datoria rămasă pe o perioadă extinsă, cei care au cumpărat obligaţiuni greceşti vor pierde în cele din urmă aproximativ trei sferturi din investiţiile lor.

Cinci fonduri mici de pensii din Grecia, care deţin aproximativ 1% din obligaţiunile eligibile pentru prescriere, au respins acordul, la fel ca mai multe fonduri de investiţii şi cel mai bine vândut ziar din Germania, Bild.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe