Olanda va închide cel mai mare zăcământ de gaze din Europa

(Captură Foto)

Guvernul olandez intenţionează să închidă câmpul de gaze Groningen în acest an, în ciuda situaţiei precare a aprovizionării din Europa. Groningen este cel mai mare câmp de gaze din Europa.

Zăcământul este periculos, a declarat un oficial guvernamental de la Haga pentru Financial Times, iar guvernul nu are planuri de a creşte producţia.

"Nu vom avea o producţie mai mare din cauza problemelor de siguranţă", a declarat Hans Vijbrief pentru FT.

"Nu este total viabil din punct de vedere politic. Dar, în afară de asta, nu o voi face pentru că înseamnă că se măresc şansele de a se produce cutremure, pentru care nu vreau să fiu responsabil".

Producţia de la Groningen a fost redusă substanţial şi existau planuri de a opri complet exploatarea din cauza creşterii activităţii seismice în apropierea câmpului chiar înainte de începerea crizei energetice în 2021.

Pe măsură ce preţurile la gaze au început să crească în toamna anului 2021 şi apoi au luat avânt în primăvara anului 2022, unii au început să speculeze că Olanda ar putea menţine câmpul în funcţiune pentru a contribui la umplerea golului în aprovizionarea cu gaze naturale lăsat de livrările prin conductele ruseşti.

Guvernul olandez a fost sceptic în această privinţă încă de la început şi, în schimb, a sugerat ca producţia să fie prelungită, însă la o rată minimă de aproximativ 2,8 miliarde mc. Acum, şi acest lucru este reconsiderat.

"Este foarte, foarte simplu: toţi cei care au ceva cunoştinţe despre pericolul cutremurelor îmi spun că este într-adevăr foarte periculos să continuăm să producem acolo. Sunt convins că este înţelept să o închidem", a declarat Vijbrief pentru FT.

Începând cu anii 1980, notează FT, au avut loc aproximativ 100 de cutremure anual în jurul oraşului Groningen, ceea ce a dus la peste 150.000 de cereri de despăgubiri pentru daune materiale. Operatorului câmpului, o societate mixtă Shell-Exxon, i s-a ordonat să înceapă să reducă producţia în 2013, în vederea închiderii câmpului în cele din urmă.