Oficial polonez: Trebuie să acceleraţi procesul de învăţare a accesării fondurilor europene

România trebuie trebui să accelereze procesul de învăţare a accesării fondurilor europene şi să se concentreze pe modul în care sunt cheltuiţi banii, a declarat Stanislaw Bienias, director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale din Polonia.

Aderarea la UE a ajutat Polonia nu numai prin fondurile primite, ci şi prin faptul că, pentru a respecta standardele de calitate ale Comisiei Europene, şi-a stabilit strategii pe termen lung, care nu existaseră până în 2004. ”Înainte când venea un ministru nou era pusă în practică o nouă strategie. Politica de coeziune ne-a ajutat să avem prima strategie pe termen lung, am dezvoltat capacitatea administrativă. Acum, administraţia este mai eficientă”, declară Stanislaw Bienias, director al Departamentului de coordonare a politicii structurale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Acesta apără politica de coeziune, care în Polonia a avut ”rezultate pozitive: un PIB mai mare, o rată mai ridicată a oamenilor angajaţi în câmpul muncii, companii mai eficiente”. ”În sprijinul acestei afirmaţii avem şi studii. Astfel un studiu recent arată că pentru un euro dat Poloniei sau altor ţări ale Grupului de la Vişegrad contributorii neţi precum Germania primesc înapoi 1,25 euro ca urmare a creşterii exporturilor. Datorită politicii de coeziune, ne-am dezvoltat mai repede şi am importat mai multe bunuri. Şi le importăm din acele ţări care plătesc pentru politica de coeziune. Este o situaţie win-win atât pentru beneficiari, cât şi pentru contributorii neţi”, explică Stanislaw Bienias.

Rugat să dea un sfat autorităţilor române, dat fiind că Polonia are o rată de absorbţie a fondurilor de 50%, oficialul polonez a precizat că este nevoie de timp ”pentru a îndeplini toate cerinţele dificile” ale UE. ”Prima concluzie este că ar trebui să acceleraţi procesul de învăţare a accesării fondurilor europene. Dar nu fiţi prea orientaţi pe cum să cheltuiţi banii. A cheltui banii nu înseamnă mare lucru. Cele mai importante sunt rezultatele. Uneori, dacă cheltuieşti eficient 10%, poţi avea rezultate mai bune decât dacă cheltuieşti 100%. Concentraţi-vă nu numai pe cheltuirea banilor, ci şi pe modul în care-i cheltuiţi şi în ce scop”, a spus Bienias.

El speră că ”Prietenii Politicii de Coeziune”, grup din care fac parte şi Polonia şi România, va reuşi să-şi impună punctul de vedere în negocierile privind viitorul buget.

”Suntem într-o situaţie dificilă, suntem într-o perioadă în care toate statele membre au ajuns la concluzia că în general cheltuiesc prea mulţi bani. Cheltuie mai mult decât câştigă. Din punctul meu de vedere cea mai mare acuzaţie a vechilor statelor membre este cea referitoare la ineficienţa fondurilor de coeziune. Iar noi nu am ştiut un timp să furnizăm dovezi ale eficienţei fondurilor de coeziune, dar am îmbunătăţit acest aspect. Şi evaluările Comisiei au arătat că există schimbări pozitive aduse de politica de coeziune”, spune Bienias, care consideră că politica de coeziune este ”probabil unul dintre cele mai importante instrumente ale UE”. ”Sper să aceste argumente vor fi suficiente pentru a convinge vechile state membre, contributorii neţi, să investească în continuare în politica de coeziune. Eu cred sincer că merită”, subliniază oficialul polonez. Acesta punctează faptul că este important ca ţări precum Polonia şi România ”să furnizeze dovezi că banii nu cheltuiţi într-un mod nesăbuit”.

Referitor la colaborarea dintre România şi Polonia, în baza Parteneriatului Strategic, aceasta se derulează bine la diferite niveluri. ”Eu sunt la nivelul administrativ şi am avut o cooperare bună cu administraţia din România, am venit aici şi am împărtăţit din experienţa noastră. Ne întâlnim, discutăm diferite chestiuni. Această cooperare este pe diferite niveluri, de la cei pe care eu îi numesc 'furnici', aşa ca mine, până la nivelul politic, unde se întâlnesc miniştrii şi stabilesc declaraţia politică ce va fi prezentată la nivel european”, declară Stanislaw Bienias.