Obama şi Merkel au servit luni seară cina într-un restaurant exclusivist de la Washington

Preşedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel parasind restauranul din cartierul de lux Georgetown unde au servit cina luni seara. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.06.2011

Preşedintele american Barack Obama a primit-o luni seară, la Washington, pe Angela Merkel, cancelar german, pentru o vizită oficială de două zile.

Obama şi Merkel au servit cina într-un restaurant exclusivist, construit în 1789, din cartierul de lux Georgetown. Aceasta a fost prima întâlnire personală din timpul vizitei lui Merkel în SUA.

Marţi dimineaţă, liderul german urma să asiste la o ceremonie oficială de la Casa Albă.

Discuţiile dintre Merkel şi Obama se vor concentra pe conflictele din Afganistan şi Libia, dar şi pe criza financiară din Europa.

Oficial, Merkel face vizita împreună cu soţul ei pentru a primi o distincţie americană, Medalia Libertăţii - cea mai înaltă distincţie civilă americană - de la Barack Obama, la Casa Albă, marţi noapte.

Merkel s-a dus în SUA de mai multe ori până acum. Obama s-a dus la Berlin de două ori de când este preşedinte, dar nu în vizită oficială.

Politic, ambele părţi vor încerca să găsească un mod de a avansa, după recentele fricţiuni legate de politicile lui Merkel.

Cu gîndul la pacifismul german, Merkel le-a spus trimişilor ei să se abţină în martie, când Consiliul de Securitate a ordonat impunerea unei zone de restricţie aeriană în Libia, şi a ordonat retragerea navelor militare germane din zonă.

În plus, decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară a ridicat întrebări în SUA, unde unii cred că guvernul de la Berlin vrea să modeleze întreaga politică local, nu global.

Luni, într-un ziar german, Obama a spus că speră că Germania va regândi poziţia pe tema revoltelor din lumea arabă. "Aştept cu nerăbdare să discut cu cancelarul despre cum putem mări cooperarea, mai eficient, pentru a face faţă schimbărilor din regiune, inclusiv din Libia", a subliniat el.

El a mulţumit Germaniei pentru susţinerea indirectă acordată NATO pentru operaţiunea din Libia. Berlinul a trimis personal suplimentar în Afganistan pentru a ajuta capacitatea SUA din Mediterana.

Relaţia lui Merkel cu Obama este considerată mai rece decât cea cu George W. Bush.

"Mă consult cu cancelarul pe fiecare chestiune importantă de pe agenda mea internaţională şi îi apreciez pragmatismul. Nu ne înţelegem uneori, dar asta e ceva obişnuit în relaţiile dintre aliaţi", a dat asigurări Obama.

În pofida dezacordurilor, Merkel este văzută în Germania drept mult mai proamericană decât ale figuri publice. Ea a crescut în fosta RDG şi a spus de multe ori cât de mult apreciază libertăţile democraţiei.

Faptul că va fi însoţită de soţul ei este un semn de respect deosebit pentru Washington. De obicei, el stă departe de atenţia publică şi foarte rar o însoţeşte în vizitele politice. Soţul ei a lucrat în California în 1990.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor