Oana Schmidt-Hăineală: Raportul MCV reprezintă o evaluare obiectivă a evoluţiilor înregistrate în România

Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, Livia Doina Stanciu, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi Livia Nicoleta Ghica
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, Livia Doina Stanciu, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi Livia Nicoleta Ghica (Epoch Times România)

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă o evaluare obiectivă a evoluţiilor înregistrate în România de la precedentul raport, publicat în iulie 2012, cu precădere în ceea ce priveşte respectarea criteriilor esenţiale pentru existenţa statului de drept, a supremaţiei legii şi independenţei justiţiei.

”Prezentul Raport prezintă o particularitate faţă de rapoartele publicate anterior de Comisie în cadrul MCV, fiind unul care se axează pe îndeplinirea recomandărilor punctuale din vara anului trecut, în contextul politic cunoscut. Raportul constată că au fost luate unele măsuri pentru a corija motivele ce au generat preocupare în Raportul MCV din iulie 2012 fiind însă necesare progrese suplimentare. Comisia a constatat că au fost îndeplinite multe dintre recomandările din iulie 2012, dar nu toate. Raportul conţine recomandări clare privesc măsurile necesare în continuare pentru asigurarea supremaţiei legii şi a independenţei justiţiei”, se arată într-o analiză preliminară a raportului MCV.

Potrivit preşedintelui CSM, în concluziile raportului se subliniază responsabilitatea miniştrilor şi a parlamentarilor de a reprezenta exemple de integritate. Totodată, Consiliul remarcă faptul că în raportul MCV Comisia şi-a manifestat preocuparea faţă de lipsa transparenţei procedurii de numire în funcţie a şefilor PICCJ şi DNA şi faţă de faptul că nu au fost realizate până acum numirile în aceste funcţii-cheie.

”În acest sens, CSM îşi exprimă deschiderea spre un dialog inter-instituţional menit a finaliza procedura de numire, respectând criteriile de transparenţă şi obiectivitate şi exigenţele numirii în aceste funcţii a unor procurori ce au demonstrat rezultate notabile în funcţiile exercitate. Considerăm că şi în cadrul legal şi constituţional în vigoare Secţia pentru procurori a CSM poate avea un rol esenţial în asigurarea unei selecţii riguroase şi pe deplin transparente”, este de părere procurorul Oana Schmidt- Hăineală.

În plus, preşedintele CSM dă asigurări cu privire la angajamentul Consiliului în sensul exercitării atribuţiilor legale privind apărarea independenţei justiţiei şi a statului de drept, anunţând, în acelaşi context, că ia notă de îngrijorările exprimate de Comisie cu privire la situaţia respectării criteriilor statului de drept şi a independenţei justiţiei.

Analiza preliminară a raportului MCV mai arată că CSM salută aprecierea de către Comisie a rezistenţei instituţiilor anticorupţie la presiunile exercitate asupra acestora şi a consecvenţei activităţii acestora, adăugând că este de semnalat că în Raport este reflectată dublarea numărului condamnărilor definitive în cauzele instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

”Solicităm reprezentanţilor autorităţilor legislative şi executive să ia toate măsurile necesare pentru ca ireversibilitatea reformei sistemului judiciar şi independenţa justiţiei să nu mai poată fi ameninţate, inclusiv prin adoptarea unor reglementări care să sancţioneze abaterile de la deontologia profesională în mass-media, mai ales atingerea adusă independenţei şi prestigiului justiţiei şi demnităţii umane a unor magistraţi”, subliniază preşedintele Consiliului, Oana Schmidt- Hăineală.

De asemenea, CSM solicită Executivului şi Legislativului ca în contextul măsurilor privind garantarea independenţei sistemului judiciar să se regăsească, pe lângă asigurarea finanţării necesare implementării noilor Coduri, şi garantarea stabilităţii financiare a corpului magistraţilor.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că va analiza recomandările ce intră în competenţa sa şi va lua măsurile care se impun pentru îndeplinirea acestora. În încheierea analizei preliminare privind raportul, Consiliul salută poziţia consecventă a Comisiei, în sensul că România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare la spaţiul Schengen şi că decizia în acest sens nu ar trebui să fie legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.