Oamenii de ştiinţă fac un pas înapoi: Recunosc că experimente cu viruşi ar fi putut avea loc în China

Anterior, oamenii de ştiinţă au declarat că, în mod sigur, nu au fost efectuate niciodată experimente pe viruşi.
Un tehnician de laborator lucrează la mostre de la persoane care urmează să fie testate pentru noul coronavirus în Wuhan, în provincia Hubei din centrul Chinei, la 6 februarie 2020. (STR/AFP via Getty Images *)
Zachary Stieber
04.05.2024

Dar acum, un om de ştiinţă care are legături strânse cu China şi cu guvernul SUA susţine că experimentele riscante pe care le-a propus - despre care unii experţi cred că ar fi putut duce la crearea SARS-cov-2 - viruusl care a generat pandemia COVID - ar fi putut fi efectuate, deviind de la declaraţiile anterioare.

La rândul său, un alt om de ştiinţă implicat în propunere spune că nu ştie dacă munca a fost efectuată în acest sens.

"Din câte ştiu eu... munca nu a fost făcută", a declarat Peter Daszak, preşedintele ecohealth Alliance, în faţa unui grup de experţi din Congres săptămâna aceasta.

Cu toate acestea, Daszak a declarat că nu ştie dacă oamenii de ştiinţă de la Institutul de Virologie Wuhan (WIV) din China au făcut totuşi experimentele propuse.

"Ştiţi dacă WIV a început această muncă?", a fost întrebat el în timpul unei audieri a Subcomitetului specializat al Camerei Reprezentanţilor din SUA privind pandemia de coronavirus, la Washington.

"Nu", a răspuns Daszak.

"Atunci nu puteţi spune că munca nu a fost făcută", a spus Mitch Benzine, directorul de personal al subcomitetului.

"Nu există nicio dovadă că munca a fost făcută. Nu există nicio dovadă că WIV a început-o", a spus Daszak.

A întrebat-o el vreodată pe Shi Zhengli, o cercetătoare de top de la WIV, dacă a dus la îndeplinire propunerea?

"Nu", a recunoscut Daszak.

Propunerea în cauză, denumită Proiectul DEFUSE, a fost înaintată în 2018 guvernului american, în timp ce EcoHealth şi partenerii săi, inclusiv WIV, căutau să preia viruşi de la lilieci, să le facă inginerie inversă şi să le adauge unele caracteristici. Unii oameni de ştiinţă externi spun că activitatea propusă ar fi putut duce la crearea SARS-cov-2, virusul care provoacă COVID-19.

Agenţia pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) din SUA a refuzat să finanţeze propunerea, exprimându-şi îngrijorarea că adăugarea de caracteristici la coronavirusuri ar putea crea un virus periculos.

După ce propunerea a fost făcută publică în 2021, Daszak şi EcoHealth au declarat definitiv că experimentele propuse nu au avut loc niciodată.

"Propunerea nu a fost finanţată. Prin urmare, lucrările nu au fost efectuate. Simplu", a declarat Daszak pentru The Intercept în 2022.

"Cercetarea propusă nu a fost niciodată realizată", a adăugat EcoHealth într-o declaraţie recentă.

Ralph Baric, un virusolog de la Universitatea din Carolina de Nord care a fost, de asemenea, menţionat în propunerea DEFUSE, a declarat, la rândul său, că nu ştie dacă experimentele propuse au fost efectuate.

"Cu siguranţă nu de către grupul meu", a declarat Baric în faţa subcomitetului. "Nu ştiu ce a făcut China".

Printre altele, Baric şi Shi au creat împreună virusuri himeră, sau virusuri care conţin material genetic derivat din două sau mai multe virusuri distincte.

"Nu existau dovezi că făceau acest tip de muncă", a spus Baric. "Ei bine, existau dovezi că ei construiau himera folosind WIV1 drept coloană vertebrală, aşa că făceau o muncă de descoperire a funcţiilor genelor spike ale tulpinilor zoonotice pe care le-au descoperit mai târziu, dar nu ştiu dacă au făcut inginerie sau altceva".

WIV1 este un coronavirus de liliac care a fost descoperit în China.

De asemenea, Baric a susţinut că a uitat de DEFUSE, astfel încât nu a discutat despre acesta în timpul întâlnirii cu dr. Anthony Fauci, un înalt oficial al guvernului american, la 12 februarie 2020.

Daszak a declarat miercuri că DARPA a revenit ulterior la EcoHealth "pentru a încerca să finanţeze porţiuni" din DEFUSE, dar niciun legiuitor nu l-a presat cu privire la această dezvăluire.

"Au fost întotdeauna sinceri"

EcoHealth a direcţionat separat, timp de ani de zile, bani de granturi de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA (NIH) către cercetătorii din Wuhan, inclusiv bani care au finanţat experimente care au crescut virulenţa unui coronavirus al liliecilor.

Întrebat cum a verificat grupul său informaţiile despre aceste experimente, Daszak a recunoscut că s-a bazat pe declaraţiile de la WIV. "Nu am altă modalitate de a verifica", a spus el.

Oamenii de ştiinţă din Wuhan "au fost întotdeauna sinceri cu noi", a adăugat el ulterior. "Ei au fost întotdeauna sinceri. Nu s-au întâmplat niciodată lucruri nepotrivite, pe sub mână. Nu am niciun motiv să cred că au fost presaţi să mintă. Nu există niciun indiciu în acest sens".

După declanşarea pandemiei, cercetătorii de la WIV au refuzat să predea caietele de laborator şi alte dosare către EcoHealth, după ce guvernul american a cerut aceste înregistrări, ceea ce a dus la blocarea accesului WIV la subvenţii americane.

"Au trecut aproape doi ani de când NIH a cerut pentru prima dată ca WIV să furnizeze informaţiile şi materialele solicitate şi, cu toate acestea, WIV încă nu a reuşit să facă acest lucru", i-a scris un oficial american doamnei Shi.

În comentarii privind un proiect al propunerii DEFUSE, Daszak a spus că o parte din muncă va fi efectuată în laboratorul din Wuhan.

"Dacă vom câştiga acest contract, nu propun ca toate aceste lucrări să fie neapărat efectuate de Ralph, dar vreau să subliniez partea americană a acestei propuneri, astfel încât DARPA să se simtă confortabil cu echipa noastră", a scris Daszak într-un comentariu. "Odată ce obţinem fondurile, putem apoi să repartizăm cine face ce lucrări exacte şi cred că multe dintre aceste teste pot fi efectuate şi în Wuhan".

De asemenea, Daszak i-a spus lui Baric într-un e-mail din 27 mai 2021, publicat de subcomitet, că Zhengli a spus că cultivarea virusurilor animale se face în condiţii de nivel doi de biosecuritate, sau cu un nivel mai mic decât cel aplicat în multe alte ţări.

"Am verificat-o pe Zhengli, care ne-a informat că a folosit 'BSL-2 cu presiune negativă şi PPE adecvat'. Ştiu, de asemenea, că acum sunt mai stricţi în ceea ce priveşte SARS-cov... de când aţi arătat că este capabil să infecteze celulele epiteliale ale căilor respiratorii umane", a scris el.

Baric a răspuns spunând că lui Daszak i s-au spus "o grămadă de prostii".

"BSL-2 cu presiune negativă, lăsaţi-mă în pace", a scris el, adăugând mai târziu: "Credeţi că aceasta a fost o izolare adecvată, dacă vreţi, dar nu vă aşteptaţi ca eu să cred asta. Mai mult, nu-mi insultaţi inteligenţa încercând să mă hrăniţi cu această încărcătură de tâmpenii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor