O viaţă nouă pentru Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy afirmă că vrea să-şi organizeze altfel timpul şi doreşte ca prietenii săi să apere ideile şi valorile pe care le-a promovat în timpul mandatului său, scrie Le Figaro în ediţia de marţi.
Nicolas Sarkozy (PASCAL PAVANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.05.2012

Nicolas Sarkozy afirmă că vrea să-şi organizeze altfel timpul şi doreşte ca prietenii săi să apere ideile şi valorile pe care le-a promovat în timpul mandatului său, scrie Le Figaro în ediţia de marţi.

Sarkozy a trăit deja acest paradox al senzaţiei de libertate după o înfrângere. Era în 1995, după eşecul lui Édouard Balladur în primul tur al prezidenţialelor din 1995. A scris şi o carte despre acest lucru, intitulată 'Liber', publicată în 2001. Şi atunci îşi pusese întrebarea dacă mai trebuia să-şi continue activitatea politică. Soţia lui de atunci, Cécilia Sarkozy, nu dorea acest lucru, dar el a preferat să urmeze drumul anevoios care l-a dus doisprezece ani mai târziu la Palatul Élysée.

De această dată, Nicolas Sarkozy îşi pune întrebarea în mod diferit. A îndepărtat categoric ideea de implicare în campania pentru alegerile legislative din iunie.'Asta e politica! Am crezut în ea, dar nu a fost suficient, acum trebuie să găsesc altceva', a spus el joi 10 mai adresându-se fostului primar al oraşului Le Havre, Antoine Rufenacht. 'Trebuie să recunosc că am avut totul', a adăugat Sarkozy. Un fost preşedinte pe care interlocutorii săi îl consideră, spre marea lor surpriză, 'într-o formă excelentă'.

Acum, Sarkozy doreşte să-şi găsească o altă ocupaţie. 'Giscard şi Chirac nu au lucrat niciodată, dar eu am nevoie de acest lucru', a spus acesta adăugând că nu este încă sigur că a găsit ocupaţia care îi va ocupa timpul. Soţia lui, Carla Bruni-Sarkozy, se declară în orice caz mulţumită că soţul ei nu se mai 'surmenează'.

Deci Nicolas Sarkozy îşi va organiza altfel viaţa. Se va gândi la acest lucru în timpul celor cincisprezece zile de vacanţă care urmează. Se va întoarce la cabinetul său de avocatură în luna iunie. Se va ocupa de rezolvarea litigiilor între marile societăţi şi state precum Rusia, Argentina, China sau Statele Unite.

Îşi va instala şi cabinetul de fost preşedinte în acelaşi arondisment în care se află Palatul Élysée. 'Nu se va servi de el ca să creeze o fundaţie, aşa cum a făcut Jacques Chirac', spune unul din foştii săi colaboratori. De asemenea, va ocupa un loc în Consiliul constituţional al cărui membru de drept este.

Va urmări, de asemenea, evoluţia politicii din Franţa, ca un francez obişnuit. L-a însărcinat pe amicul său Brice Hortefeux să creeze o asociaţie a prietenilor lui Nicolas Sarkozy. El doreşte ca prietenii săi să apere ideile şi valorile sarkozysmului.

Un lucru este sigur, fostul preşedinte nu va desemna vreun favorit care să fie în fruntea dreptei. Apropiaţii săi speră, de asemenea, că nu va respinge definitiv o posibilă revenire pe scena politică. Dar, 'împrejurările vor decide acest lucru, nu el', admit prietenii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor