Tuberculoza şi SIDA afectează major sănătatea populaţiei în Rusia (Washington Post)

Rusia se consideră membru cu drepturi depline al comunităţii internaţionale, cu nimic mai prejos de semenii grei precum SUA şi China. Cu toate acestea, în probleme de sănătate a populaţiei Rusia se află în compania Botswanei, subliniază cotidianul The Washington Post, preluat de Inopressa.ru.

Un nou studiu în domeniul sănătăţii a relevat că HIV/SIDA este a treia cauză de moarte prematură în Rusia, unde numărul de persoane infectate cu acest virus creşte vertiginos. În SUA, HIV/SIDA constituie a 23-a cauză de deces prematur, subliniază The Washington Post, precizând că la numărul de ani de viaţă pierduţi înainte de vreme Rusia se află la acelaşi nivel ca şi Gabon sau Botswana.

Principalele cauze de moarte prematură rămân în Rusia bolile cardiovasculare şi infarctul, la fel ca în 1990.

'Dacă este să analizezi situaţia din Rusia, mai ales în privinţa bărbaţilor ruşi, se poate constata că profilul de îmbolnăviri diferă substanţial de cel din ţările dezvoltate', declară Christopher Murray, directorul Institutului de Evaluare şi Statistică a Sănătăţii din Seattle, statul Washington (Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)), coordonatorul recent finalizatului studiu Global Burden of Disease 2010.

Mai mult decât atât, la mulţi alţi indicatori Botswana chiar a depăşit Rusia, însă ambele ţări sunt aproape la acelaşi nivel în ceea ce priveşte numărul de morţi premature cauzate de tuberculoză şi de HIV/SIDA şi în ceea ce priveşte durata medie de viaţă: 68,9 ani în Rusia şi 71 de ani în Botswana.

Potrivit Centrului federal rus de luptă ani-SIDA, în anul 2008 în Rusia se înregistrau 471.676 cazuri de HIV/SIDA, în timp ce în noiembrie 2012 - deja 703.781 de cazuri şi se consideră că cifra reală este cu mult mai mare. Potrivit funcţionarilor ruşi, circa 1,2 mlioane de cetăţeni ai Federaţiei Ruse sunt infectaţi cu HIV, însă acest lucru nu se ia în calcul, deoarece ei nu au dat analize medicale corespunzătoare. Activiştii, însă, consideră că cifra reală este de două ori mai mare.

'Majoritatea oamenilor se jenează sau se tem să se adreseze medicului', explică Ania Sarang, preşedintele Fondului 'Andrei Râlkov' de sprijinire a sănătăţii şi echităţii sociale.

Tuberculoza, de care mor majoritatea celor bolnavi de SIDA în Rusia, complică şi mai mult problema. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Rusia se numără printre primele 20 de ţări din lume unde se înregistrează cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză. Unele date atestă că, la o populaţie de 143 de milioane de oameni, în Rusia mor de tuberculoză peste 20.000 de oameni anual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe