Un grup chinez comunist perturbă un protest în Hong Kong

Activişti în uniforme verzi ţinând bannere anti-Falun Gong lângă un site de adunare a demisiilor din Partid al Epoch Times, Hong Kong
Activişti în uniforme verzi ţinând bannere anti-Falun Gong lângă un site de adunare a demisiilor din Partid al Epoch Times, Hong Kong (The Epoch Times)

HONG KONG - Un grup care are legături cu regimul chinez care a perturbat de multe ori evenimentele din Hong Kong în ultimele şase luni, a încercat din nou duminică să perturbe o paradă şi un protest organizate pentru aniversarea a opt ani de la publicarea celor Nouă Comentarii despre Partidul Comunist. În discursurile de la miting, liderii comunităţilor locale au condamnat brusc aceste interferenţe.

Cele "Nouă Comentarii" reprezintă o serie de editoriale ce oferă o relatare necenzurată a naturii şi istoriei Partidului Comunist Chinez (PCC). Publicate de The Epoch Times în noiembrie 2004, acestea au provocat o mare consternare pentru oficialii PCC.

Publicate prompt şi sub formă de carte, cele "Nouă Comentarii" au provocat senzaţie în Hong Kong, The Epoch Times republicând cartea în mod continuu, până când tipografia a rămas fără hârtie.

Cele "Nouă Comentarii" au inspirat curând după aceea mişcarea numită "Tuidang" în chineză, în care indivizii renunţă, se retrag sau îşi dau demisia din PCC şi organizaţiile sale afiliate. Primele renunţări au fost înregistrate în decembrie 2004, şi începând din acea zi Centrul de Servicii Globale pentru Demisionarea din Partidul Comunist Chinez a înregistrat 128 300 811 de astfel de renunţări.

Parada şi protestul din 25 noiembrie care onorează această carte şi mişcarea căreia i-a dat naştere, au fost organizate în comun de practicanţii Falun Gong şi Centrul de Servicii Globale.

Membrii Hong Kong Youth Care Association (HKYCA) au făcut tot posibilul ca să strice evenimentul. Transportaţi cu două autobuze şi îmbrăcaţi în uniforme verzi, au început să se adune în jurul orei 07:00 în apropierea locaţiei mitingului, pe strada Cheung Sha Wan din Kowloon.

Mai întâi şi-au format propria scenă ţinând bannere cu sloganuri care calomniau Falun Gong. Poliţia i-a reţinut pe unii dintre ei, care au încercat să se apropie de zona mitingului Falun Gong.

Mai târziu, membrii HKYCA au încercat să perturbe parada prin afişarea de bannere, claxonare şi strigăte, de-a lungul traseului paradei. Când parada s-a încheiat, grupul a primit pachete cu mâncare şi s-au urcat în autobuzele lor.

La miting, vorbitorii au condamnat intervenţia HKYCA şi modul în care regimul comunist a angajat bande locale pentru a interfera cu activităţile paşnice legale.

Membrul Consiliului Legislativ Leung Kwok Hung crede că directorul executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-Ying, a făcut prea mult pentru a servi PCC de când a preluat mandatul şi este apropiat Partidului Comunist Chinez. El a dat vina tot pe poziţia lui Leung pentru lipsa de acţiune afişată de poliţia din Hong Kong în a se ocupa de HKYCA.

Fondatorul Citizens' Radio, Tsang Kin-shing, poreclit "Taurul", a declarat că de când Leung Chun-ying a venit la putere, Hong Kong a devenit foarte asemănător Chinei.

"Astăzi ei suprimă Falun Gong", a spus Tsang. "Mâine va fi suprimat Partidul Democrat, iar poimâine va fi rândul Citizens' Radio."

În cadrul mitingului, redactorul şef al Epoch Times, Annette Jun Guo, preşedintele Alianţei din Hong Kong în sprijinul Mişcărilor Patriotice Democratice din China, Li Zhuoren, directorul executiv al Centrului de Servicii Globale pentru demisionarea din PCC, Li Dayong, reprezentantul Grupului cetăţenilor din Hong Kong care sprijină Falun Gong, Syong Li, au vorbit şi au comentat în legătură cu activităţile HKYCA.

De-a lungul ultimelor luni, HKYCA a încercat să perturbe zonele din Hong Kong unde chinezii pot renunţa la PCC.

Grupul a intervenit de mai multe ori şi în zonele unde practicanţii Falun Gong ofereau informaţii trecătorilor despre Falun Gong şi modul butal în care este persecutat în China.

Organizaţia a încercat să ascundă afişajele practicanţilor Falun Gong prin bannere care atacau Falun Gong şi au folosit portavoce pentru a face propagandă PCC, au strigat, au înjurat şi au claxonat - printre altele - pentru a cauza probleme. Într-un incident din luna iulie, cineva asociat grupului a scos cuţitul la un practicant Falun Gong.

În luna august, HKYCA a încercat să cauzeze probleme în timpul unui concurs de dans clasic chinez sponsorizat de New Tang Dynasty Television, un partener media al The Epoch Times.

PCC se foloseşte de alianţele cu grupuri de faţadă - organizaţii fără legături publice cu PCC - pentru a promova interesele partidului. HKYCA pare a fi un astfel de grup.

Acesta a fost înregistrat în Hong Kong pe 8 iunie şi are aceeaşi adresă cu o companie numită Digital Drive Association. Preşedintele actual al companiei, Yao Ming, este asistentul unui consilier legislativ al partidului politic pro-comunişti, Alianţa Democratică pentru binele şi progresul Hong Kong-ului (DAB).

Un om pe nume Lin Guo-an a pretins că ar fi persoana responsabilă de HKYCA. El a spus că a deţinut mai multe funcţii publice şi a fost implicat în diverse servicii pentru tineret. Dar o anchetă a unui reporter a descoperit că Lin Guo-an ar fi numele unui membru al Conferinţei Consultative Politice a oraşului Jinggangshan, în provincia Jiangxi din China. Când reporterul Epoch Times l-a întrebat acest lucru, Lin nu a negat.

Ca răspuns la hărţuirea practicanţilor Falun Gong de către grup, o serie de activişti din Hong Kong au apărat drepturilor practicanţilor Falun Gong.

De exemplu, Chow Wai Tung, consilierul regional al Partidului Democrat din Hong Kong, a declarat că guvernul va trebui să ia măsuri împotriva HKYCA, care în loc să îşi exercite libertatea de exprimare încearcă să împiedice practicanţii Falun Gong să îşi exercite libertatea lor de a vorbi împotriva represiunii din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe