Număr limitat de obiective şi concentrare tematică a fondurilor UE în bugetul 2014-2020

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
27.06.2012

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene desfăşurat marţi, la Luxemburg, a ajuns la un acord de principiu referitor la patru blocuri tematice din pachetul de negociere privind politica de coeziune a UE pentru viitorul exerciţiu bugetar 2014-2020.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care a reprezentat România la această reuniune, a salutat progresele realizate în acest dosar în cursul preşedinţiei semestriale daneze a Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al MAEur.

Cele patru blocuri tematice menţionate vizează concentrarea tematică a fondurilor pe un număr limitat de obiective în concordanţă cu obiectivele Strategiei Europa 2020 şi ţinând cont de nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale UE; cadrul de performanţă; instrumentele financiare şi proiectele generatoare de venit şi parteneriatul public-privat.

Un punct deosebit de important de pe ordinea de zi a reuniunii a fost pregătirea Consiliului European din 28-29 iunie. Discuţiile s-au concentrat asupra raportului privind viitorul Uniunii Economice şi Monetare, care a fost prezentat miniştrilor de către preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy (prin intermediul unei videoconferinţe), şi care va fi analizat la sfârşitul săptămânii, de şefii de stat şi de guvern ai Celor 27.

Consiliul Afaceri Generale (CAG) a cuprins şi o nouă dezbatere de orientare legată de viitorul cadru financiar multianual al UE 2014-2020.

În acest context, România şi-a reiterat susţinerea faţă de propunerea avansată de Comisia Europeană, pledând pentru stabilirea unui buget care să permită atingerea ţintelor legate de creştere economică, ocuparea forţei de muncă şi coeziune socială. Legat de anvelopa financiară pentru politica de coeziune în următoarea perioadă de programare, ministrul român a respins categoric orice “dublă plafonare”, fiind de părere că nu mai trebuie adăugate condiţii suplimentare la limitarea la 2,5% din PIB propusă de Comisia Europeană.

România a reliefat şi importanţa menţinerii unei cofinanţări de 85 % de către UE atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru politica agricolă comună. Ministrul afacerilor europene s-a referit şi la continuarea sistemului de prefinanţare la începutul perioadei de implementare a proiectelor.

”Stadiul la care s-a ajuns în pregătirea documentelor de negociere pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 reprezintă un bun punct de plecare pentru viitoarea preşedinţie cipriotă a Consiliului UE, care debutează la 1 iulie”, a apreciat ministrul Leonard Orban, subliniind că, ”din punctul de vedere al României, mai sunt însă elemente care necesită îmbunătăţiri semnificative”.

Totodată, participanţii la CAG au agreat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Muntenegrul, la 29 iunie, sub rezerva confirmării de către Consiliul European. S-a convenit şi cadrul în care se vor desfăşura negocierile de aderare cu acest stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor