"Nu este ceea ce Ucraina are nevoie" - Încetarea focului din Marea Neagră favorizează mai mult Rusia, spun experţii

Nava Razoni, plecând cu cereale din portul Odesa (Youtube - captură ecran)
Redacţia
26.03.2025

În timp ce Casa Albă sărbătoreşte o încetare a focului în Marea Neagră după o reuniune de 12 ore la Riad, în Ucraina, entuziasmul este atenuat.

Acordului îi lipsesc garanţii cruciale de care Ucraina are nevoie urgentă, inclusiv protejarea porturilor sale de atacurile ruseşti, precum şi deschiderea portului Nicolaiev, care este actualmente blocat. Experţii au declarat pentru The Kyiv Independent că acordul negociat de SUA şi Rusia înclină mai mult în favoarea Moscovei.

Washingtonul, Kievul şi Moscova au convenit asupra unei încetări a focului la 25 martie pentru a „elimina utilizarea forţei” şi a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare. În schimb, SUA vor contribui la restabilirea exporturilor de îngrăşăminte şi produse agricole ale Rusiei pe piaţa mondială, vor reduce costurile asigurărilor maritime şi vor îmbunătăţi accesul la porturi şi la sistemele de plată pentru astfel de tranzacţii.

„Cu siguranţă nu de acest lucru are nevoie Ucraina. Acum avem nevoie urgentă de protecţia infrastructurii noastre portuare împotriva rachetelor şi a dronelor, dar în declaraţia Casei Albe nu există niciun cuvânt despre acest lucru”, a declarat Serhiy Vovk, director al Centrului pentru Strategii de Transport, o companie de consultanţă din Kiev.

De la începutul invaziei la scara largă, Rusia a deteriorat sau distrus 385 de instalaţii de infrastructură portuară, destabilizând operaţiunile portuare ale Ucrainei. Porturile din regiunea Odesa, ultima regiune portuară operaţională a Ucrainei, au suferit atacuri în medie la fiecare trei zile în perioada ianuarie - februarie 2025.

De asemenea, Rusia a blocat din 2022 portul crucial Nicolaiev, unul dintre cele mai mari porturi maritime din ţară, adăugând costuri logistice pentru producătorii agricoli. Fermierii din întreaga ţară pot exporta mărfuri doar din trei porturi maritime ucrainene: Pivdennyi, Ciornomorsk şi Odesa.

Există declaraţii contradictorii cu privire la momentul în care va începe încetarea focului. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că acordul intră în vigoare de astăzi, în timp ce Kremlinul susţine că va începe atunci când vor fi ridicate sancţiunile impuse producătorilor şi exportatorilor ruşi de alimente.

După ce Rusia s-a retras, în iulie 2023, din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU şi Turcia, armata ucraineană şi-a creat propria rută comercială prin mare. Aceasta a reprezentat un colac de salvare pentru economia Ucrainei, permiţând navelor de marfă să navigheze în siguranţă, urmând liniile de coastă ale Bulgariei şi României şi fiind ghidate de marina ucraineană.

Atacurile dronelor maritime care au scufundat nave ruseşti au împins flota Rusiei spre est şi departe de porturile din Crimeea, adăugând o pernă de siguranţă suplimentară.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că Rusia va încălca noul acord dacă îşi mută din nou navele de război spre vest. Aceasta va fi considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, a adăugat el.

„Dacă marina rusă se întoarce la Sevastopol, în Crimeea, vom avea multe riscuri în ceea ce priveşte, de exemplu, iniţiativa noastră comună împotriva minelor, prin care încercăm să deminăm rutele noastre maritime în parteneriat cu Bulgaria, Turcia şi România”, a spus Vovk.

SUA şi Rusia au purtat negocieri fără aliaţii săi europeni la masă, în ciuda îngrijorărilor ţărilor de la Marea Neagră, România şi Bulgaria, că flota rusă ar putea domina din nou Marea Neagră.

Aceste ţări ar fi trebuit incluse, de asemenea, în discuţiile care vizau siguranţa lor, a declarat Vovk. Atacurile ruseşti asupra navelor au lovit aproape de România, membră NATO, avariind chiar şi o navă românească în iulie 2023.

„Sunt îngrijorat de faptul că această înţelegere ar putea trece de la o soluţie locală menită să salveze exporturile ucrainene la un joc geopolitic mai amplu care nu include aliaţii Ucrainei la masa negocierilor”, a declarat Andrii Pidhainyi, partener şi co-director al practicii de transport şi infrastructură la Arzinger, o firmă de avocatură ucraineană.


Veşti bune

De când s-a angajat în propriul său coridor maritim, Ucraina a putut exporta produse nealimentare, în special minereu de fier, care a menţinut pe linia de plutire industria metalurgică afectată. Doar produsele agricole au fost permise în cadrul Iniţiativei iniţiale privind cerealele.

Partea bună, pentru moment, este că Ucraina nu va trebui să revină la condiţiile anterioare ale Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră şi va putea continua să exporte produse metalice şi miniere.

Fără acces la exporturile maritime, sectorul metalurgic ucrainean a pierdut în faţa concurenţilor de pe piaţa mondială, ceea ce, la rândul său, a afectat economia Ucrainei şi a provocat penurii în ţările dependente de importuri, a declarat Asociaţia Naţională a Industriei Extractive din Ucraina.

Coridorul propriu al Ucrainei a crescut exporturile cu aproape 60% în comparaţie cu acordul privind cerealele, ajungând la 92 de milioane de tone metrice anul trecut, potrivit Centrului pentru industriile de transport. Aceasta a inclus 33,7 milioane de tone de minereu de fier, o creştere de 89,9% faţă de 2023, potrivit Centrului GMK, o companie de consultanţă în metalurgie.

Coridorul actual este mult mai lin şi mai rapid decât în cadrul vechiului acord privind cerealele, a declarat Bogdan Kosteţkîi, partener operaţional la serviciul de consultanţă Barva Invest. Tarifele de transport maritim şi de asigurare pentru mărfurile în vrac sunt apropiate de cele din portul românesc vecin, Constanţa, a precizat acesta.

Deşi vede „puţine beneficii vizibile pentru Ucraina”, Kosteţkîi a spus că este bine că noul acord nu menţionează revenirea inspecţiilor ruseşti ale navelor în Bosfor. În timp ce, pe hârtie, inspectorii ruşi căutau arme, ei au prelungit în mod deliberat procesul, provocând întârzieri mari în Strâmtoarea Bosfor, a susţinut anterior Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Până în octombrie 2022, mai mult de 100 de nave erau blocate în timp ce aşteptau în Bosfor, deoarece doar cinci până la şapte nave erau inspectate pe zi în loc de minimul necesar de 16-18. Aceste blocaje îi costă pe fermierii ucraineni între 10 şi 15 USD pe tonă metrică, sub formă de întârziere a navelor, a declarat Kosteţkîi.

„Când Rusia a controlat exporturile ucrainene în 2023, le-a sabotat. Nu suntem interesaţi (să revenim la această situaţie)”, a declarat Serhii Fursa, director general adjunct la firmă de investiţii Dragon Capital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor