Noul vicepremier al R. Moldova pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a depus jurământul

Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al R. Moldova
Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru Reintegrare al R. Moldova (gov.md)

Noul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a depus miercuri, 19 ianuarie, jurământul pentru învestirea în funcţie în faţa preşedintei Maia Sandu şi a premierului Natalia Gavriliţa. Conducerea ţării şi-a exprimat încrederea că Oleg Serebrian are experienţa necesară pentru a avansa în procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

„Sunt convinsă că experienţa diplomatică şi buna cunoaştere a realităţilor din R. Moldova, inclusiv a situaţiei din regiune, vă vor ajuta să faceţi faţă acestei noi provocări profesionale. Pentru noi, bunăstarea cetăţenilor R. Moldova, atât cei de pe malul drept, cât şi cei de pe malul stâng, este foarte importantă.

Sarcina noastră este de a identifica o soluţie paşnică, diplomatică a conflictului transnistrean, care să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Natalia Gavriliţa a menţionat că Oleg Serebrian are o carieră lungă şi este un diplomat experimentat, bine cunoscut de către partenerii externi. Fiind cumpătat, înţelept şi echilibrat, deţine calităţile necesare pentru „a gestiona acest dosar complex, într-o perioadă atât de dificilă”.

„Într-adevăr, este un dosar complicat, cu multe aspecte sensibile în aproape toate domeniile: educaţie, sănătate, circulaţie, veterani etc. Urmează să întreprindem mai multe acţiuni în acest sens, de aceea contez foarte mult pe sprijinul echipei guvernamentale şi a partenerilor externi”, a notat după învestire noul vicepremier, subliniind că este pregătit să facă faţă tuturor provocărilor.

Executivul de la Chişinău constată că Oleg Serebrian are o bogată experienţă în domeniul diplomaţiei. A ocupat mai multe funcţii în cadrul Ministerului de Externe, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, dar şi coordonator de programe internaţionale. În perioada 2010-2015 a fost ambasador al R. Moldova în Franţa, iar din 2015 până în 2022 a fost ambasador în Germania. Funcţia pe care a deţinut-o până la actuala numire a fost cea de director al Institutului Diplomatic de pe lângă Ministerul Afacerilor Externe.

Cu toate acestea, numirea noului vicepremier pentru Reintegrare nu s-a lăsat fără critici. Astfel, fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a scris pe pagina sa de socializare că Oleg Serebrian a fost un „ambasador-marionetă absolut loial regimului Plahotniuc-Dodon”.

În opinia fostului parlamentar, prin desemnarea lui Serebrian guvernarea PAS continuă „linia magistrală privind reabilitarea şi promovarea oamenilor din regimul oligarhic”. Dorel Musteaţă, Viorel Morari, Nina Cernat, Victor Micu, Eugen Rurac, Marian Lupu, Viorel Chetraru, Veaceslav Untilă, Eugen Carpov, Oleg Serebrian. Pleiada „oamenilor buni” din toate guvernările de la 2010 până în 2019!

„Din păcate, sunt absolut convins că domnul Serebrian va prelungi politica pasivă a Chişinăului a paşilor mici de cedări mari în raport cu regiunea separatistă, de la care are de câştigat doar regimul de la Tiraspol şi Federaţia Rusă”, a conchis Alexandr Slusari.