Noul preşedinte iranian, pregătit să pună relaţiile cu Europa pe "calea cea bună"

Preşedintele ales al Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare îmbunătăţirea relaţiilor cu Europa, în ciuda faptului că a acuzat continentul de nerespectarea angajamentelor de atenuare a impactului sancţiunilor SUA.
"În ciuda acestor paşi greşiţi, aştept cu nerăbdare să mă angajez într-un dialog constructiv cu ţările europene pentru a pune relaţiile noastre pe calea cea bună, pe baza principiilor de respect reciproc şi egalitate", a scris Pezeshkian în ziarul de limbă engleză Tehran Times.
Pezeshkian a continuat afirmând că există numeroase domenii de cooperare de explorat odată ce "puterile europene vor accepta această realitate şi vor lăsa deoparte autoproclamata supremaţie morală împreună cu crizele fabricate care au afectat relaţiile noastre atât de mult timp".
În 2018, în timpul mandatului preşedintelui de atunci Donald Trump, SUA s-a retras din acordul nuclear istoric, cunoscut oficial sub numele de Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA) - o decizie pe care UE, Marea Britanie, Franţa şi Germania au declarat ulterior că o "regretă profund" - şi au reimpus sancţiuni.
Ţările europene şi-au luat 11 angajamente faţă de Iran pentru "a încerca să salveze acordul şi să atenueze impactul sancţiunilor ilegale şi unilaterale ale Statelor Unite asupra economiei noastre", a declarat Pezeshkian.
"Ţările europene au renegat toate aceste angajamente, dar se aşteaptă în mod nerezonabil ca Iranul să îşi îndeplinească unilateral toate obligaţiile care îi revin în temeiul JCPOA", a adăugat el.
El a spus că angajamentele includ "asigurarea unor tranzacţii bancare eficiente, protecţia eficientă a companiilor împotriva sancţiunilor americane şi promovarea investiţiilor în Iran".
Pezeshkian, în vârstă de 69 de ani, deputat şi medic cu specializarea Chirurgie cardiovasculară, a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran sâmbăta trecută, învingându-l pe rivalul său de linie dură Saeed Jalili, fost negociator iranian în domeniul nuclear, într-un vot crucial care a avut loc pe fondul tensiunilor crescute atât pe plan intern, cât şi internaţional.
Reformistul a favorizat dialogul cu "duşmanii" Iranului, în special cu privire la programul său nuclear, şi consideră că acesta este un mijloc de a aborda problemele interne ale ţării.
"Doresc să subliniez faptul că doctrina de apărare a Iranului nu include arme nucleare şi îndemn Statele Unite să înveţe din erorile trecutului şi să îşi ajusteze politica în consecinţă", a scris Pezeshkian.
"Factorii de decizie de la Washington trebuie să recunoască faptul că o politică ce constă în a pune ţările regionale unele împotriva altora nu a reuşit şi nu va reuşi în viitor", a adăugat el.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat. Pezeshkian se va supune în cele din urmă lui Khamenei, care i-a condamnat pe cei care doresc îmbunătăţirea relaţiilor cu Occidentul, în ceea ce priveşte politica externă.