Nou episod în scandalul Broidy-Dragnea: Sfori trase de fundraiserul lui Trump pentru a câştiga contracte în România

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Mihut Savu / Epoch Times)
Ana Ion
27.03.2018

Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii importanţi ai lui Donald Trump, a căutat ajutor vara trecută la Comitetul pentru Afaceri Externe din Congresul american şi la lobbyistul Rick Gates, un personaj-cheie în investigaţia privind influenţa Rusiei în alegerile din 2016, în timp ce compania lui Broidy specializată în afaceri în zona armatei încerca să câştige contracte în România, scrie publicaţia americană McClatchydc.com, preluat de Hotnews.

Potrivit sursei citate, Broidy a încercat să se folosească de o vizită efectuată în august 2017 în România de Ed Royce (senator republican de California), care prezidează Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, pentru a ajuta compania Circinus să câştige încrederea câtorva parteneri politici controversaţi din Bucureşti, potrivit unor emailuri şi documente primite de McClatchy.

Înainte de vizita lui Royce, Broidy i-a oferit câteva sfaturi nesolicitate, iar documentele sugerează că omul de afaceri însuşi a fost în România cam în acelaşi timp cu Royce. Un purtător de cuvânt din partea lui Royce a confirmat faptul că Broidy şi Royce au discutat despre vizita în România, dar susţine că Royce nu i-a urmat sfaturile.

Broidy a căutat de asemenea consilierea lui Gates, împreună cu care a lucrat în cadrul comitetului inaugural al preşedintelui Donald Trump, pentru a câştiga sprijinul Departamentului pentru Comerţ al Statelor Unite pentru compania sa, în încercarea de a câştiga contracte în România, susţine McClatchy citând documente oficiale.

McClatchy mai scrie că documentele intrate în posesia ziarului mai arată că firma lui Broidy, Circinus, a fost în discuţii cu un controversat om de afaceri român şi cu un producător de filme care a jucat un rol-cheie în scandalul fondului de pensii din New York.

Un draft de acord arată că Circinus ar fi fost dispusă să plătească unei companii, având legătură cu omul de afaceri Cristian Burci şi cu producătorul de film Steve Logiscli, un procent din orice afacere care ar fi ajutat Circinus să-şi securizeze poziţia în România, Bulgaria, Croaţia sau Azerbaijan.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor