Noii şefi ai UE vizitează Kievul în prima zi a mandatului
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns duminică la Kiev, într-o demonstraţie simbolică de sprijin pentru Ucraina, în prima lor zi în funcţie, potrivit AFP.
„Am venit pentru a transmite un mesaj clar că suntem alături de Ucraina şi că vom continua să îi acordăm tot sprijinul nostru”, a declarat Costa pentru mass-media.
Noua echipă de conducere a Uniunii Europene doreşte să demonstreze că rămâne fermă în susţinerea Kievului, într-un moment periculos pentru Ucraina, după aproape trei ani de luptă împotriva invaziei ruse pe scară largă.
Întrebările se învârt în jurul viitorului sprijin din partea SUA după ce Donald Trump îşi va prelua funcţia în ianuarie şi există temeri că acesta ar putea forţa Kievul să facă concesii dureroase în căutarea unui acord de pace rapid.
Între timp, tensiunile au escaladat, deoarece preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va lovi clădirile guvernamentale din Kiev cu noua sa rachetă Oreshnik, după ce a lansat-o în Ucraina pentru prima dată luna trecută.
Liderul de la Kremlin a declarat că mişcarea este un răspuns la faptul că Kievul a primit undă verde să lovească în interiorul Rusiei cu rachete americane şi britanice şi a ameninţat că va riposta împotriva ţărilor care furnizează armamentul.
Pe măsură ce iarna începe, Rusia a declanşat, de asemenea, atacuri devastatoare împotriva reţelei de energie electrică a Ucrainei, iar pe linia frontului, forţele obosite ale Kievului pierd teren în faţa ofensivei Moscovei.
„Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă”, a declarat Kallas, fost prim-ministru al Estoniei. „Dar este clar că are un cost foarte mare şi pentru Rusia”.
Noii lideri ai UE - cei mai importanţi oficiali ai blocului împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - urmau să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Vineri, Zelenski a părut să înceapă să îşi definească poziţia înainte de orice potenţiale discuţii de pace.
El a cerut NATO să ofere protecţie garantată părţilor din Ucraina controlate de Kiev pentru a „opri etapa fierbinte a războiului” şi a lăsat să se înţeleagă că ar fi apoi dispus să aştepte pentru a recâştiga alte teritorii confiscate de Rusia.
„Dacă vorbim de încetarea focului, (avem nevoie de) garanţii că Putin nu se va întoarce”, a declarat Zelenski pentru postul britanic Sky News.
Kallas a spus că „cea mai puternică garanţie de securitate este apartenenţa la NATO”.
„Trebuie să discutăm cu siguranţă acest lucru - dacă Ucraina decide să tragă linia undeva, atunci cum putem asigura pacea astfel încât Putin să nu meargă mai departe”, a spus ea.
Diplomaţii de la NATO spun că există puţine perspective ca alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru în curând, având în vedere opoziţia unei serii de membri precauţi să nu fie târâţi într-un război cu Rusia.
Kallas a declarat că UE „nu ar trebui să excludă nimic” în ceea ce priveşte problema trimiterii de trupe europene pentru a ajuta la aplicarea unei eventuale încetări a focului.
„Ar trebui să avem această ambiguitate strategică în această privinţă”, a spus ea.
Trump a pus la îndoială continuarea vastului ajutor acordat de Washington Ucrainei şi a cerut ţărilor UE să facă mai mult.
Europa a cheltuit împreună aproximativ 125 de miliarde USD pentru sprijinirea Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022, în timp ce numai Statele Unite au vărsat peste 90 de miliarde USD, potrivit unui raport al Institutului Kiel.
Kallas a declarat că UE va folosi un „limbaj tranzacţional” pentru a încerca să îl convingă pe Trump că sprijinirea Kievului este în interesul SUA.
„Ajutorul pentru Ucraina nu este caritate”, a spus ea. „O victorie a Rusiei încurajează cu siguranţă China, Iranul, Coreea de Nord”.
Şefa diplomaţiei europene a declarat că blocul va continua să încerce să pună Ucraina în poziţia „cea mai puternică” - dacă şi când Kievul va alege că este timpul să negocieze cu Moscova.
Dar ea a recunoscut că a devenit „din ce în ce mai dificil” pentru blocul celor 27 de naţiuni să convină asupra unor noi modalităţi de creştere a sprijinului pentru Ucraina.
„Acest război durează de ceva timp şi este din ce în ce mai greu să îl explicăm propriilor noştri cetăţeni”, a spus ea. „Dar nu văd nicio opţiune”.