Nicuşor Dan susţine că PSD începe să se delimiteze de medicul Cîrstoiu: Corespunde cumva cu ceea ce face electoratul PSD

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Facebook/NicusorDan.ro)

Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că PSD începe să se delimiteze de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL în cursa pentru Primăria Capitalei, fiind de părere că acest lucru corespunde cu orientarea electoratului social-democrat către edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

“Începe o delimitare a PSD de domnia sa (...), ceea ce corespunde cumva cu ceea ce electoratul PSD face, ne spun sondajele, merge către Cristian Popescu Piedone. Deci, nu ştiu în ce măsură, în mod oficial, conducerea PSD se va apropia de candidatul Cristian Popescu Piedone, în condiţiile în care avem alegeri într-un singur tur şi în mod evident şanse de a câştiga au doar doi candidaţi”, a precizat Nicuşor Dan, citat de Agerpres, întrebat în legătură cu varianta retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca PNL să îl susţină pentru un nou mandat, în cazul în care Cîrstoiu nu îşi va depune în cele din urmă candidatura, Nicuşor Dan a afirmat că este puţin probabil, adăugând că şi-ar dori acest sprijin datorită conexiunii sale cu simpatizanţii PNL.

“Parte importantă din publicul care votează regulat PNL nu se regăseşte în candidatul comun. Cîrstoiu şi cu atât mai puţin în Cristian Popescu Piedone. Din păcate, a fost luată această decizie a suprapunerii alegerilor europarlamentare cu alegerile locale. E foarte greu pentru această alianţă (...) să meargă împreună la alegerile europarlamentare şi la (...) alegerile locale să meargă separat. Cred că ăsta e şi motivul pentru care au căutat un candidat comun. Deci, evident că mi-aş dori (...) pentru că, în opinia mea, există o conexiune între mine şi simpatizanţii Partidul Naţional Liberal, însă mi se pare puţin probabil la momentul acesta”, mai precizat edilul.

Medicul Cătălin Cîrstoiu a răspuns miercuri seara, la B1 TV, la acuzaţiile de incompatibilitate cu care s-a confruntat în ultimele zile şi la atacurile lansate de adversarii direcţi la alegerile locale, diverşi politicieni şi ziarişti.

“Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup. Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate. La modul real, nu sunt în stare de incompatibilitate”, a precizat Cîrstoiu, citat de Observator News, adăugând că discuţiile din spaţiul public referitoare la incompatibilitatea sa sunt “nişte poveşti, nu mizerii”.

Întrebat despre cele patru sesizări la ANI care-l vizează, Cîrstoiu a spus: “Foarte bine, până la urmă democraţia asta înseamnă, un pluralism de idei. Eu nu am avut nicio relaţie contractuală, remunerată sau neremunerată, cu o clinică privată”.

Reamintim că medicul Cîrstoiu s-a apărat, în 2020, de acuzaţia de incompatibilitate, susţinând către Corpul de Control al Guvernului că la clinica Anemona face numai “formare profesională de medici specialişti şi rezidenţi”. Totuşi, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educaţie medicală continuă, după cum arată şi un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România pentru hotnews.ro.

Atât Corpul de Control al Guvernului, în 2020, cât şi o investigaţie jurnalistică a hotnews.ro, în 2024, au descoperit că medicul Cîrstoiu lucrează şi ca manager la SUUB şi ca medic la clinica privată a familiei sale. El s-a apărat spunând că ce face este formarea profesională de medici şi rezidenţi.

Potrivit sursei citate, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof. dr. Cătălin Cârstoiu în relaţia dintre poziţiile sale de la spitalul de stat (SUUB) şi clinica familiei (Anemona). Cîrstoiu a negat că are vreo funcţie sau că încasează vreun ban pentru ce face la Anemona.

În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susţinut în scris că, la Anemona, face “formare profesională de medici şi rezidenţi”. Corpul de control nu a investigat mai departe în ce constă această activitate.

“Funcţia de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical desfăşurate în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”, prevede Legea Sănătăţii din 2006.

Mai exact, continuă site-ul citat, din punct de vedere legal, Cîrstoiu nu putea oferi servicii medicale decât la Spitalul Universitar unde era şi manager. Însă activitate didactică putea avea şi în altă parte, de pildă la UMF. Atunci când invocă faptul că la Anemona făcea “formarea profesională de specialişti şi rezidenţi”, Cîrstoiu apelează la această excepţie din lege. Din datele şi din răspunsurile oficiale însă, clinica privată nu se ocupă cu formarea sau educaţia medicilor.

Totodată, clinica Anemona nu este furnizor de educaţie medicală continuă, potrivit unui răspuns al Colegiului Medicilor din România (CMR) către hotnews.ro. Colegiul Medicilor este instituţia care acreditează furnizorii de educaţie medicală continuă, cei care organizează cursuri, conferinţe etc. pentru specialişti. Furnizorii sunt, de regulă, societăţi şi asociaţii profesionale sau spitale cu integrare clinică (de exemplu, spitale universitare).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne