Nicuşor Dan: ”Nu vom face nicio alianţă. USR e o contrapondere la actualele partide”

Nicuşor Dan, liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul, a reiterat joi într-o declaraţie de presă că formaţiunea pe care o conduce nu va face nicio alianţă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi nici în consiliile de sector.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Nu ne dorim poziţia de viceprimar, de preşedinte de şedinţă şi nu vom vota pentru poziţiile acestea. Nu ne dorim preşedinţi de comisii, în schimb vrem să avem reprezentanţi în toate comisiile, în conformitate cu numărul de consilieri din fiecare consiliu. Noi vom vota pe proiecte, indiferent cine le propune. Dacă sunt proiecte bune, le vom vota, iar dacă sunt ilegale vom sesiza şi instituţiile abilitate”, a explicat el.

Pentru transparentizarea muncii CGMB şi consiliilor de sector, USB va cere să existe vot electronic, ”astfel încât oamenii să ştie cum a votat fiecare consilier”, iar şedinţele de plen şi ale comisiilor să fie publice, înregistrate şi transmise online.

Pe de altă parte, Nicuşor Dan s-a declarat indignat de ”ceea ce s-a întâmplat în Parlament – votul împotriva ridicării imunităţii fostului ministru Titus Corlăţean, votul pe pensiile speciale pentru aleşii locali şi dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care şi-au angajat membrii de familie în birourile Parlamentare”.

”Suntem dezamăgiţi că nu există opoziţie, iar aceste lucruri au fost votate în unanimitate. Uniunea Salvaţi România exact asta e – o contrapondere pentru cetăţenii care nu se mai simt reprezentaţi de partidele care sunt acum în Parlament sau în administraţia publică locală”, a adăugat liderul USB, care a reiterat obiectivul partidului de a obţină 10% din voturi la alegerile parlamentare.

Nicuşor Dan a arătat că USR este în curs de constituire. ”Ne-au scris mii de oameni deja şi vom răspunde acestor oameni. Există solicitări de la grupuri, de la partide mici. Probabil im 3-4 săptămâni o să vă aşteptăm unde suntem. Există o procedură în statutul USB – oamenii îşi prezintă CV-ul, spun unde au lucrat, dacă au fost în alte partide politice, dacă au fost condamnaţi, dacă au avut funcţii în administraţia publică. Toate acestea ne dau posibilitatea să vedem despre cine este vorba. Ca cifră, 80% din cererile de adeziune au fost admise”, a precizat acesta.

Întrebat de posibilitatea ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cel al Muncii, Dragoş Pâslaru, să adere la USR, Nicuşor Dan a răspuns că ”în momentul de faţă discutăm doar cu oamenii care au cerut ei să vină către noi şi aici avem o mică întârziere”. El n-a exclus însă discuţii cu cei doi miniştri tehnocraţi, dacă aceştia îşi vor manifesta interesul.

”O să facem un alt fel de politică. Până acum în Consilii se făcea politica majorităţii în care partenerii îşi tolerau unii altora derapajele pentru păstrarea majorităţii. Noi vom încerca să ne promovăm proiectele noastre şi să convingem şi celelalte partide”, a concluzionat preşedintele USB.