Nicuşor Dan lansează un plan de "curăţenie generală" în primăriile Capitalei (Video)

Nicuşor Dan, coferinţă de presă USB, 8 septembrie 2015
Nicuşor Dan, coferinţă de presă USB, 8 septembrie 2015 (Florin Chirilă)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan, a anunţat marţi, în contextul arestării lui Sorin Oprescu, lansarea unui plan de "curăţenie generală" în primăriile din Bucureşti, plan care prespune că administraţiile locale să facă publice informaţii despre activitatea depusă în ultimii ani şi să-şi auditeze activitatea şi managerii.

Potrivit lui Nicuşor Dan, având în vedere că 3 primari din 7, câţi are Bucureştiul sunt arestaţi, şi despre fiecare dintre ei DNA a arătat că-şi luau 10% din valoarea contractelor date de primării, se impune un demers de transparentizare a activităţii administraţiilor, primarilor şi directorilor din primării.

"Avem o statistică, avem 3 primari din 7 arestaţi (Oprescu arestat, Vanghelie arestat, Chiliman sub control judiciar n.r.), la fiecare dintre ei am văzut celebrul deja 10%, deci avem toate premizele să presupunem că este o starea de corupţie generalizată la nivelul tuturor celor şapte administraţii publice locale din Bucureşti şi tocmai de aceea lansăm azi şi aici şi, în continuare şi în stradă, o să vedeţi, un plan de curăţenie generală în primăriile din Bucureşti, la care aşteptăm să ni se alăture bucureştenii şi societatea civilă", a declarat Nicuşor Dan.

În consecinţă, Nicuşor Dan a anunţat că formaţiunea sa va solicita, atât Primăriei Municipiului Bucureşti cât şi primăriilor de sector să facă publice, până la alegerile locale din 2016, lista tuturor contractelor atribuite în ultimii trei ani, sau, în caz contrar, să demisioneze.

"Pe scurt, până la momentul alegerilor din vara anului următor avem nişte cereri concrete către cele 7 primării, primari interimari şi consilii locale, pe care o să le facem în numele nostru şi aşteptăm cetăţenii şi societatea civilă să ni se alăture. În primul rând, până la următoarea şedinţă de consiliu general, consiliu local, cele şapte primării să vină cu lista tuturor contractelor pe care le-au atribuit în ultimii trei ani de mandate", a declarat Nicuşor Dan.

O a doua solicitare a USB este ca fiecare din cele şapte primării să solicite începerea demersurilor pentru un audit cu firme recunoscute internaţional pe modul în care s-au cheltuit banii publici în primării în ultimii trei ani. De asemenea, USB mai cere un audit de management pentru fiecare dintre directorii din cele şapte primării, audit care să fie făcut de o firmă internaţională de specialitate.

"Evident, asta nu se poate face până la următoarea şedinţă de Consiliu Local, dar se pot începe demersurile pentru audituri pentru ce s-a cheltuit din bugetele primăriilor pe ultimii trei ani.", a declarat Nicuşor Dan, precizând că, în scurtă vreme, USB va instala şi corturi în stradă pentru a strânge semnături de la cetăţeni, în sprijinul acestui demers.

De asemenea, cei ce doresc să se alăture demersului USB, vor putea semna şi online, urmând ca pe site-ul formaţiunii să fie lansată o campanie în acest sens.

Nicuşor Dan a mai anunţat că formaţiunea sa va solicita ca ANI să verifice averile primarilor şi directorilor din cele şapte primării:

"Am văzut în cazul lui Sorin Oprescu neconcordanţe între declaraţia de avere şi situaţia de fapt. De aceea, solicităm oficial ANI să facă o verificare pentru primari şi toţi directorii din cele şapte primării din Bucureşti", a anunţat Nicuşor Dan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne