Nici Obama, nici Romney nu sunt mai populari ca Michelle

Michelle Obama îi întrece în popularitate atât pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney, cât şi pe cel democrat şi soţul său, Barack Obama, ai cărui consilieri au găsit în prima doamnă arma electorală secretă.
Prima doamnă a SUA, Michelle Obama. (ROBYN BECK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.08.2012

Michelle Obama îi întrece în popularitate atât pe candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Mitt Romney, cât şi pe cel democrat şi soţul său, Barack Obama, ai cărui consilieri au găsit în prima doamnă arma electorală secretă. Este ceea ce explică rolul important pe care Michelle Obama îl va avea pe parcursul Convenţiei democrate de la începutul lunii septembrie în Carolina de Nord şi lungul său turneu electoral prin întreaga ţară: ea a participat deja la opt mitinguri în trei state, într-o singură săptămână, notează vineri ziarul Las Provincias.

Prima doamnă 'este o persoană care nu a fost şi nici nu a dorit să fie vreodată pe scena politică, dar pe care se simte în largul ei', a declarat David Axelrod, consilier al campaniei lui Obama, într-un interviu recent. Michelle Obama, care a fost aspru criticată în campania prezidenţială din 2008, a câştigat simpatia opiniei publice ştiind să se ţină deoparte de chestiunile polemice şi să se axeze pe cauze, precum lupta împotriva obezităţii sau ajutoarele pentru familiile veteranilor. Iar publicul îi susţine această 'misiune', judecând după sondaje care o plasează, încă o dată, în fruntea popularităţii soţului.

Potrivit institutului Gallup, Michelle Obama şi-a menţinut o popularitate în medie de 66% din 2010 încoace, peste cea de 47% a lui Barack Obama şi tot de 47% pentru Romney. Iar echipa de campanie a lui Obama vrea să profite de acest avantaj. 'Prima doamnă poate juca un rol esenţial ca ambasadoare a preşedintelui', spunea la sfârşitul lunii şeful de campanie a lui Obama, Jim Messina, postului CBS. Republicanii ştiu şi recunosc acest lucru. 'Michelle Obama este de neatins politic', a declarat Matt Mackowiank, strateg al Partidului Republican, ziarului The Hill.

La mitingurile la care Michelle Obama participă în întreaga ţară se adaugă noua iniţiativă democrată, 'It Takes One', în care li se cere celor care îl sprijină pe Obama să recruteze un prieten, o rudă, sau un vecin pentru campania de realegere a preşedintelui. În timp ce pe ecran se derulează poze cu ea şi Barack când erau tineri, Michelle povesteşte zâmbind cum au început să strângă voturi cu ajutorul prietenilor, la puţin timp după ce s-au căsătorit, pentru prima campanie a lui Obama din Chicago, pentru senatul din Illinois, unde locuiau înainte de a se muta la Casa Albă.

Astfel de clipuri au făcut să fie dată uitării acea imagine a unei prime doamne reci şi distante care a fost analizată cu lupa în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2008, când comentatori conservatori precum Bill O'Reilly au spus despre ea că pare 'o femeie irascibilă'. Michelle Obama a fost atacată în 2008 pentru comentariile sale făcute la un miting în care a spus că se simte, prima dată, 'mândră' de ţara sa pentru că soţul ei este primul afro-american care ajunge la preşedinţia ţării. Şi care au dat astfel argumente republicanilor să o acuze că, până atunci, a fost lipsită de patriotism.

Este poate motivul pentru care această avocată în vârstă de 48 de ani să declare la venirea la Casa Albă, în 2009, că este mai întâi mama lui Malia şi Sasha şi este reticentă să se implice în evenimente publice. Dar Michelle a devenit atât de populară încât biscuiţii ei cu fulgi de ciocolată au fost cei mai votaţi, la tradiţionalul concurs al soţiilor candidaţilor, înaintea celor ai celebrei mărci M&M şi untului de arahide al lui Ann Romney.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor