Neobişnuita balenă afectată de albinism îşi face apariţia pe coasta mexicană (video)


Balena gri afectată de albinism şi puiul său
Balena gri afectată de albinism şi puiul său (Captură video)

Specimenul numit "Galonul de lapte", a fost observat pentru prima dată în 2008 şi recent în zona cunoscută sub numele de Insula de Sârmă, în Baja California Sur, însoţită de un puiet complet gri.

O balenă gri afectată de albinism a fost reperată pe coasta Pacificului mexican, în statul Baja California Sur. Galonul de lapte, aşa cum au numit-o specialişti ai Comisiei Naţionale de Arii Naturale Protejate (CONANP), a fost văzută pentru prima dată în 2008, când încă era mică. Cetaceul şi-a făcut apariţia în zona cunoscută sub numele de Insula de Sârmă cu un puiet din aceeaşi specie dar de culoare gri, deci se presupune că recent a devenit mamă.

Reperarea este parte a monitorizării biologice efectuate de către personalul Rezervaţiei Biosferei El Vizcaino, care de 20 de ani documentează migraţia anuală a balenelor gri în largul coastei Pacificului mexican pentru reproducere.

Albinismul este o anomalie congenitală care constă în lipsa totală sau parţială de pigmenţi în celulele inferioare ale pielii, manifestată prin culoarea albicioasă a pielii şi a părului şi uneori prin culoarea roşiatică a irisului. Cu toate că această condiţie este relativ frecventă în diferite grupe de mamifere, păsări şi reptile, sunt puţine înregistrările de mamifere marine cu albinism.