Negriţoiu despre prognoza de curs: Eu le-am dat percepţia pieţei,reacţia BNR a fost una complementară
Mişu Negriţoiu a declarat că atunci când a făcut prognoza prin care arăta că leul are o tendinţă de depreciere spre 5 unităţi pentru un euro a oferit percepţia pieţei şi că reacţia ulterioară a BNR a fost una pozitivă, complementară.
"Eu am zis că tendinţa este spre 5, nu 5, că poate să fie 4,6 sau 4,7 sau alta, dar că este mai mult spre 5, că este o presiune de natură speculativă din cauza incertitudinilor şi a volatilităţiilor din zonă şi din pieţele externe şi din Grecia, dar tot atunci eu am zis că Banca Naţională nu va lăsa lucrurile de sub control şi că ei au grijă, se uită la curs, ceea ce s-a şi dovedit. Până la urmă, probabil a fost un dialog echilibrat, în care eu le-am dat percepţia pieţei. Dacă te uiţi la monedele din zonă,. zlotul plonez s-a depreciat cu 10% în perioada aceasta, leul cu 2%, diferenţa este probabil din regimul cursului de schimb. În Polonia este un regim al cursului determinat de piaţă, în România este un regim mai mult controlat", a spus Negriţoiu.
De asemenea, el a precizat că BNR a avut o reacţie pozitivă după declaraţia sa.
"Reaţia BNR după declaraţie a fost una pozitivă, complementară. Cred că au disecat-o suficient şi cel mai mult mi-a plăcut Adrian Vasilescu, care m-a citat ad litteram cu o jumătate de frază, eu am avut emisiune de o oră. O jumătate de frază în care am zis că eu cred că este posibil să se pună presiune mai mare pe leu şi să se ducă spre 5 unităţi. Adrian Vasilescu a zis foarte clar: 'Mişu Negriţoiu a avut un scenariu aşa cum şi noi avem un scenariu. Diferenţa dintre Mişu Negriţoiu şi noi este că Mişu Negriţoiu a spus, iar noi nu spunem'", a precizat Mişu Negriţoiu.
Totodată, CEO al ING Bank România a spus că declaraţia sa a ajutat şi că economia de piaţă presupune pluraşitatea opiniilor.
"Eu cred că a ajutat. Economia de piaţă presupune multitudine de operatori, de reacţii, de opinii. Aşa se formează masa critică, aşa se formează preţurile şi tendinţele. Până la urmă, cu cît vorbeşte mai multă lume, se stabileşte un echilibru. Aţi văzut, s-a stabilizat leul", a mai declarat Negriţoiu.
Cursul de schimb se poate îndrepta uşor către 5 lei/euro, iar presiunile pe euro şi monedele din regiune vor continua în următorii ani, a declarat recent preşedintele ING Bank România, Mişu Negriţoiu, în cadrul unei emisiuni la Pro TV.
"Prognoza noastră (a ING - n.r.) pentru sfârşitul acestui an era cam unde este leul astăzi. La data respectivă nu aveam în calcul evoluţiile mai ales din zona euro, alegerile din Grecia, etc. Dar eu cred că leul se poate îndrepta uşor către 5 lei/euro", a menţionat Negriţoiu.
Ulterior, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că riscă aceia care vorbesc despre o progonză a cursului spre 5 lei pentru un euro dacă se întâmplă ceva în Grecia pentru că nu ţin cont de raportul euro/dolar.
"Ce ne deosebeşte de prognozele României din prezent versus 2007-2008? În 2007-2008 euro se întărea faţă de dolar, dolarul scădea, în 2011-2012 este de-a-ndoaselea. Atunci se ducea spre 1,5 doari/euro acum se duce spre 1,2 doari/euro poate chiar 1,1 dolari/euro. Eu cred că riscă cei care vorbesc despre o progonză aproape firească a cusrului spre 5 lei pentru un euro dacă se întâmplă ceva în Grecia. Păi dacă se întâmplă ceva în Grecia să mă scuzaţi, se duce cursul spre 1,1 dolari/euro poate chair spre 1 dolar/euro. Credeţi că aici la Banca Naţională ochii nu sunt aţintiţi la raportul între leu şi dolar. Aş spune că o asemenea prognoză suferă, ca să fiu delicat. Dacă nu aş fi delicat aş spune că suferă rău pentru că nu intoduce un element esenţial: deosebirea clară între 2007-2008 faţă de 2011-2012", a declarat Mugur Isărescu.
La rândul său, ministrul de finanţe Florin Georgescu a precizat că în niciun caz nu se va ajunge în 2012 la un curs de 5 lei pentru un euro, argumentând că „fundamentele macro-economice în România sunt mai sănătoase decât în alte ţări”, iar „angajamentul Guvernului” este de a aplica în totalitate măsurile convenite cu FMI.