NATO va mări capabilitatea militară aeriană, terestră şi maritimă în Europa de Est

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles
Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Alianţa Nord Atlantică va suplimenta forţele militare aeriene, terestre şi maritime în Europa de Est, a anunţat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

"Vom avea mai multe avioane în spaţiul aerian, mai multe nave pe mare, iar pregătirea forţelor terestre va fi consolidată", a declarat Rasmussen la finalul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre la Bruxelles.

Rusia „vorbeşte şi se comportă precum un adversar” al NATO, a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice în timpul unui interviu separat acordul ziarului danez Politiken.

"Rolul central al NATO este să protejeze şi să-i apere pe aliaţii noştri. Noi am luat deja o serie de măsuri, şi anume consolidarea misiunilor de poliţie aeriană în ţările baltice şi zboruri de supraveghere cu (avioane dotate cu sistemul) AWACS în spaţiul aerian al Poloniei şi României", a declarat Rasmussen.

Aceste măsuri vor fi implementate ”imediat”, a adăugat Rasmussen, iar ”mai multe vor urma, dacă este necesar, în săptămânile şi lunile ce urmează”.

Conflictul din estul Ucrainei cu Rusia a atins un nou prag miercuri, numărul oraşelor capturate de forţele ruse ridicându-se la 11. Într-un eveniment fără precedent, mai multe blindate ucrainene au trecut de partea forţelor militare afiliate Kremlinului. Incidentele vin la numai o zi după ce patru avione de vânătoare care se crede că ar aparţine armatei ruse au atacat un obiectiv din estul Ucrainei.