Năsui, mutare-surpriză la dezbaterea moţiunii PSD: Anunţă că a depus proiectul "Fără SECURIŞTI în Funcţii Publice"

Claudiu Năsui
Claudiu Năsui (Screenshot)
Andrei Popescu
16.03.2021

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat, marţi, în Senat, în timpul dezbaterii moţiunii simple depuse de PSD împotriva sa, că a depus în Parlament o iniţiativă legislativă - “fără securişti în funcţii publice” -, care vizează inclusiv copiii şi rudele securiştilor. În plus, Năsui le-a solicitat parlamentarilor PSD şi AUR să voteze proiectul pentru a arăta că vorbele lor nu sunt goale.

“Să ştiţi că este o parte din moţiune care mi-a plăcut şi cu care sunt de acord. O să vă şochez. Aveţi un îndemn la un moment dat. Ziceţi acolo ‘fără securişti în funcţii publice’. V-am auzit, domnule Romaşcanu, pronunţând aceste cuvinte la tribune, nu era aplombul necesar dar le-aţi spus şi dumneavoastră. Îmi place sloganul acesta şi vreau să nu rămână o vorbă goală, cum sunt restul vorbelor din această moţiune. Stimaţi colegi din PSD, haideţi să eliminăm securiştii şi copiii securiştilor din politica din România. Să rămână acest slogan doar un îndemn. Dumneavoastră nu mă cunoaşteţi. Colegii din USR PLUS mă cunosc mult mai bine. Nu am obiceiul să vin cu mâna goală în Parlament. Am venit şi am depus astăzi un proiect de lege tocmai ca iniţiativa dumneavoastră să nu rămână vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege şi dacă chiar credeţi ce aţi semnat în moţiune îl veţi şi vota”, a afirmat Năsui.

Proiectul se numeşte “Legea privind registrul lucrătorilor Securităţii şi legăturilor de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia”.

Potrivit ministrului Economiei, legea, dacă ar fi adoptată, creează un “registru public al tuturor securiştilor de la momentul decembrie 1989” şi obligă CNSAS-ul să arate şi legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceştia.

“Haideţi să vedem cine sunt fiii şi fiicele Securităţii din politică. Cu siguranţă, nu mai poată fi invocată nicio problemă de siguranţă naţională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani. Nu mai sunt nici spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat şi de constituţionalitate. Nu este nicio problemă pentru că e doar o informaţie despre legături de rudenie care există şi acum în legi, şi anume legi care au incidenţă pe declaraţiile de avere şi de interese pe care sper că le completaţi şi dumneavoastră”, a continuat ministrul.

De asemenea, Năsui le-a transmis celor ce au semnat moţiunea PSD că, în cazul în care nu vor vota proiectul său, sunt nişte ipocriţi.

“Dragi colegi de la AUR, şi dumneavoastră spuneaţi în campanie că există legături între Securitate şi USR PLUS. Este o oportunitate pentru dumneavoastră să vedem dacă chiar există aceste legături sau nu, sau dacă, poate, cine ştie, vă treziţi în ogradă cu ele. Haideţi să transparentizăm viaţa politică din România, să vedem cine sunt securiştii, care sunt rămăşiţele Securităţii din România, ce au făcut rudele lor şi toate lucrurile acestea. Chiar m-aţi inspirat. Nu doar fără securişti în funcţii publice, dar şi fără rudele securiştilor în funcţii publice. Aşa trebuia să spuneţi şi aş fi fost şi mai de acord cu dumneavoastră. Abia atunci o să vedem oficial care este adevărul în această clasă politică. Nu am nimic de ascuns şi nici colegii mei din coaliţie”, a mai afirmat ministrul.

Totodată, Claudiu Năsui a ţinut să precizeze că, pentru el, transparenţa este un mijloc de a combate minciuna şi a lansat un apel în acest sens, de combatere a minciunii prin transparenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor