Motivele şi repercusiunile deciziei Papei Benedict al XVI-lea, precum şi posibilii succesori, în paginile presei spaniole

Papa Benedict al XVI-lea
Papa Benedict al XVI-lea (Flash 90 / GPO via Getty Images)

Papa Benedict al XVI-lea a surprins o lume întreagă după ce a anunţat că renunţă la pontificat, iar cotidienele spaniole scriu marţi pe primele pagini ale ediţiilor tipărite despre motivele deciziei, repercusiunile acesteia şi posibilii succesori ai suveranului pontif.

Benedict al XVI-lea, rămas singur şi fără putere, renunţă surprinzător la pontificat, semnalează cotidianul El Pais. 'Trebuie să-mi recunosc incapacitatea de a-mi exercita bine misiunea care mi-a revenit', citează cotidianul spaniol din spusele suveranului pontif, care va renunţa în 28 februarie la opt seara la pontificat, după care se va retrage într-o mănăstire din Cetatea Vaticanului. Pe de altă parte, El Pais aminteşte cum fostul secretar al Papei Ioan Paul al II-ea spunea că 'nu se coboară de pe cruce' şi că retragerea lui marchează începutul luptei pentru putere la Vatican, care se va da între candidaţii cu cele mai multe şanse, cardinali din America, Africa şi Italia, iar favoriţii clari ar fi doi brazilieni şi un argentinian, precum şi un american - care este însă foarte tânăr pentru acest post: are 62 de ani.

Benedict al XVI-lea întrerupe tradiţia potrivit căreia 'Papa moare pe cruce', scrie cotidianul El Mundo, care citează de asemenea din spusele şi motivaţia suveranului pontif. Şi această publicaţie scrie că, de acum, începe să se încingă lupta de interese între cei care au şanse să devină noul papă: în curie nu există partide, însă sunt lobby-uri de putere. Italienii îşi doresc foarte tare să recupereze funcţia, şi acum reiese foarte clar că nu ar avea niciun sens să fie din nou ales un papă în vârstă, după cum consemnează El Mundo.

'Am ajuns la certitudinea că nu mai am forţe pentru a-mi exercita misiunea', titrează cotidianul ABC, pe fondul unei fotografii simbolice, care îl înfăţişează pe suveranul pontif cu spatele. Sfântul părinte, care ar fi luat această decizie încă de acum un an, va renunţa la pontificat în 28 februarie, mai notează cotidianul citat.

La Vanguardia consideră că, odată cu decizia luată, Benedict al XVI-lea intră în istorie şi surprinde pe toată lumea cu anunţul că se retrage din lipsă de forţe. Cotidianul menţionat aminteşte că, ultima oară, un papă a renunţat la pontificat în urmă cu cinci secole (Papa Grigore al XII-lea, în 1515, n.r.), iar de această dată, cel care va deveni suveran pontif va fi ales de un Conclav ce va fi organizat în luna martie şi care deocamdată nu are favoriţi clari.

Cotidianul La Razon scrie că, de acum, catolicii sunt 'orfani de Papă', potrivit spuselor cardinalului Antonio María Rouco Varela, preşedintele Conferinţei episcopale spaniole. Papa Benedict al XVI-lea a luat decizia în luna martie a anului trecut, după vizita în Cuba, şi va părăsi pontificatul în 28 februarie.

Cotidianul catalan El Periodico alege un termen din sport pentru a înfăţişa repercusiunile deciziei Papei, şi scrie că acesta abandonează lupta - 'aruncă prosopul'. Papa Benedict al XVI-lea a rămas fără putere după şapte ani marcaţi de conflictul preoţilor pedofili şi va pleca de la Vatican în 28 februarie, într-un gest inedit - însă decizia provoacă surpriză şi nesiguranţă, mai scrie cotidianul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe