Papa Benedict demisionează, citează motive de sănătate

Mulţime adunată la Vatican după anunţul demisiei papale, 11 februarie 2013
Mulţime adunată la Vatican după anunţul demisiei papale, 11 februarie 2013 (ANDREAS SOLARO,ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Papa Benedict a şocat luni lumea vestică declarând că nu mai are putere mentală şi fizică pentru a continua sarcina sa.

Papa Benedict este primul papă care demisionează din vremea Evului Mediu.

Papa Benedict s-a născut în Germania, în urmă cu 85 de ani şi este considerat de biserica romano-catolică drept un conservator, fiind dezavuat de cei care încearcă să câştige popularitatea Bisericii făcând concesii reformiste.

Anunţul demisiei a fost însoţit de clarificarea că puterea Papei Benedict s-a deteriorat puternic în ultimele luni. El va demisiona pe 28 februarie, Vaticanul plănuind să aleagă un nou Papă până la sfârşitul lunii martie.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi citat de Reuters, a declarat de urgenţă că Papa Benedict nu a hotărât să demisioneze din cauza "dificultăţilor muncii sale" şi că măsura este o surpriză pentru Biserică, lucru ce implică faptul că apropiaţii săi nu erau la curent cu măsura.

Purtătorul de cuvânt a mai anunţat că Papa Benedict nu se teme de o ruptură a Bisericii după demisia sa.

Mandatul Papei Benedict a fost presărat cu scandaluri privitoare la abuzurile sexuale ale minorilor şi Vaticanleaks - un scandal legat de dezvăluirile făcute presei de secretarul papal, care a publicat scrisori personale.

Mişcarea Papei Benedict este cu atât mai surprinzătoare cu cât acesta a declarat că renunţă chiar la poziţia de Episcop al Romei, considerat de catolici succesorul Sf. Petru. "Pentru acest motiv, fiind complet conştient de gravitatea acestui act, declar că renunţ inclusiv la calitatea de Episcop al Romei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe