Motivarea eliberării din arest preventiv a lui Piedone: "Nu primarul este cel care emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor"

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (wikipedia.org)

Curtea de Apel Bucureşti a dat publicităţii joi motivele pentru care judecătorul Luchian Constantin Constantinescu a dispus eliberarea din arest preventiv a fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, pus sub acuzare de DNA în dosarul incendiului de la Colectiv.

Potrivit Agerores, judecătorul Luchian Constantin Constantinescu susţine, în motivarea deciziei prin care a dispus eliberarea din arest a lui Cristian Popescu-Piedone, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru Clubul Colectiv, că nu primarul este cel care emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât nu intră în atribuţiile sale să veridice dacă Clubul Colectiv îndeplinea normele PSI.

"Prerogativele principale privind apărarea împotriva incendiului aparţin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Art. 14. lit. f) din Legea nr. 307/2006 prevede că primarul 'dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite'. Or, primarul nu emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, aşadar nu intră în atribuţiile sale să verifice dacă agentul economic îndeplineşte măsurile stabilite printr-o astfel de autorizaţie", se arată în motivare.

De asemenea, judecătorul mai precizează că probele administrate de DNA "nu formează convingerea unei suspiciuni rezonabile privind săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor pentru care sunt cercetaţi".

Reamintim că odată cu Piedone au fost puse în libertate şi două funcţionare ale primăriei, Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată în cadrul aceluiaşi serviciu.