Moody's a redus perspectiva de rating a Hidroelectrica din cauza „băieţilor deştepţi“ şi a secetei

Epoch Times România
26.03.2012

Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus luni perspectiva de rating a Hidroelectrica de la stabilă la negativă din cauza secetei şi a posibilităţii limitate de a renegocia contractele cu „băieţii deştepţi”, care influenţează negativ ratingul companiei.

„Schimbarea perspectivei la negativă reflectă îngrijorările noastre cu privire la faptul că structura costurilor şi la profilul financiar vor fi afectate de puternicul deficit hidrologic care persistă din 2011, cu privire la costurile operaţionale în creştere şi la faptul că posibilităţile companiei de a renegocia contractele bilaterale, care au o presiune semnificativă asupra ratingului, sunt limitate”, a declarat Richard Miratsky, vicepreşedintel al Moody's, citat într-un comunicat al agenţiei de evaluare.

În 2011, Hidroelectrica a produs 14,4 TWh, din cauza secetei, faţă de 19,9 TWh, cât a fost producţia în 2010. Pentru acest an, oficialii Hidroelectrica estimează o producţie de 15 TWh, care, în opinnia celor de la Moody's, este un nivel foarte redus.

Oficialiii Moody's amintesc şi că acest lucru a dus la o creştere uriaşă a preţurilor pe întreaga piaţă a energiei, respectiv cu peste 400%, ceea ce nu s-a reflectat şi în preţurile la care Hidroelectrica vinde energia. Acest lucru va avea un efect negativ puternic asupra profitabilităţii companiei, susţin evaluatorii financiari.

Moody's mai spune că acordurile bilaterale, care înseamnă peste 70% din energia hidro, sunt investigate de către Comisia Europeană.

Totodată, ceea ce ar putea duce la scăderea ratingului este şi faptul că Hidroelectrica a trebuit să cumpere energie din piaţă, mult mai scumpă, pentru a-şi onora contractele.

Guvernul va privatiza în acest an 10% din acţiunile Hidroelectrica pe piaţa de capital.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor