Monica Macovei: Ambasadorul SUA are tot dreptul să fie interesat de DNA

Vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal Monica Macovei a apreciat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, are tot dreptul să fie interesat de DNA.
Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
20.05.2012

Vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal Monica Macovei a apreciat, duminică, într-o conferinţă de presă, că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, are tot dreptul să fie interesat de DNA.

 

"Are tot dreptul să facă astfel de comentarii: Departamentul de stat al SUA a finanţat atât DIICOT cât şi DNA, adică Parchetele specializate pe crimă organizată şi corupţie. Sigur că îi interesează de investiţia lor, în sens de eficienţă. Investitorii străini sunt interesaţi să nu fie corupţie în România, cu care luptă DNA, la nivel de investigaţii. Toate aceste motive sunt absolut suficiente pentru aceste declaraţii", a spus Monica Macovei.

Ea a amintit că în 2007, Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, "a încercat să-l dea jos pe Ţuluş, un şef de secţie la DNA" şi atunci ambasadorii olandez, britanic şi american au făcut declaraţii publice împotriva cererii ministrului Justiţiei.

"Îi interersează pe toţi corupţia, cel puţin pentru motivul că au investiţii străine în România, că vor să aducă investitori. Vor fi mereu interesaţi de cine conduce instituţiile anticorupţie şi de eficienţa acestor investiţii", a mai spus europarlamentarul Macovei.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi seara, într-o emisiune televizată, că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită decât şeful DNA, Daniel Morar, pentru funcţia de procuror general al României.

"Nu am discutat acest subiect cu noul ministru al Justiţiei. Îl voi discuta. Nu ştiu dacă Daniel Morar va fi numit procuror general. Indiferent cine va fi numit, integritatea şi credibilitatea acelei persoane trebuie să nu poată fi pusă la îndoială. Cred că Daniel Morar este un astfel de om, dar dacă nu va fi el cel numit, persoana numită trebuie să aibă calităţile sale sau chiar mai multe, dacă există o astfel de persoană. Cred că ar fi greu de găsit o persoană mai potrivită, dar trebuie să existe consens că acea persoană este la fel de bună ca Daniel Morar. Mi se pare o sarcină grea, dar va fi la fel de greu pentru oricine este numit, fiindcă va fi comparat imediat cu Laura Kovesi şi cu Daniel Morar", a declarat ambasadorul SUA la TVR Info, întrebat ce şanse sunt ca Daniel Morar să devină procurorul general al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor