Moment cât se poate de prost pentru Joe Biden. Diagnosticul de Covid aproape că îi dinamitează campania [POLITICO]

Joe Biden (Brendan Smialowski / AFP via Getty Images)
Redacţia
18.07.2024

Preşedintele a spus că se simte „bine”. Dar campania sa se clatină. Potrivit POLITICO, diagnosticul Covid primit miercuri după-amiază de preşedintele Joe Biden cu greu ar fi putut veni într-un moment mai devastator.

Nu numai că a întrerupt o campanie de două zile în Nevada, dar ameninţă să adâncească neliniştile democraţilor cu privire la - şi rezistenţa la - campania sa de realegere, care se clatină de aproape trei săptămâni de la performanţa sa lamentabilă în prima dezbatere cu fostul preşedinte Donald Trump.

Ştirea - anunţată mai întâi unei mulţimi de activişti hispanici care aşteptau discursul său în Las Vegas şi confirmată la scurt timp după aceea de Casa Albă - va adânci cu siguranţă îngrijorările cu privire la vârsta, sănătatea şi rezistenţa lui Biden, care au determinat mulţi democraţi să îi ceară să se retragă din funcţia de candidat la preşedinţie al partidului. Dar, poate chiar mai important, ar putea crea un vid pe care democraţii sceptici din mediul privat, care simt acum un sentiment sporit de urgenţă, s-ar putea simţi înclinaţi să îl umple prin intensificarea campaniei lor de presiune.

"Sincronizarea nu putea fi mai proastă", a declarat un democrat informat cu privire la discuţiile interne de la Casa Albă. Le reaminteşte tuturor cât de bătrân este Joe Biden.

Şi lucrurile s-au înrăutăţit pentru Biden. În timp ce Air Force One îşi începea zborul de întoarcere în ţară, ABC News a relatat că liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, i-a spus lui Biden, într-o conversaţie privată purtată în weekend, că partidul ar avea de câştigat dacă el s-ar da la o parte.

Schumer i-a spus lui Biden direct în acea conversaţie că este îngrijorat de eventualele pierderi ale democraţilor în noiembrie, potrivit unei persoane apropiate ambilor bărbaţi. Momentul apariţiei acestei ştiri nu a făcut decât să alimenteze speculaţiile cu privire la faptul că plecarea bruscă a lui Biden ar putea fi ceva mai mult.

Biden: "Sunt stăpân pe facultăţile mele [mentale]".

Biden face o pauză în campania sa în timp ce se recuperează. Întrebarea, din ce în ce mai urgenţă pentru Washington şi pentru ţară, este pentru cât timp?

"Sunt bolnav", pare să fi scris Biden de pe contul său de campanie pe X, la scurt timp după ce a părăsit Las Vegas.

Curioasa postare s-a dovedit în curînd a fi un truc obraznic de strângere de fonduri deoarece contul a postat un răspuns care continua fraza "... a lui Elon Musk şi a amicilor săi bogaţi care încearcă să cumpere aceste alegeri".

Răspunzând la această situaţie cu clickbait şi un link pentru donaţii, biroul de campanie a lui Biden a încercat să uşureze conversaţia despre boala sa şi, mai important, despre candidatura sa. Deşi directorul adjunct al campaniei, Rob Flaherty, a apreciat postarea de pe contul său, alţi aliaţi ai lui Biden, frustraţi de eforturile preşedintelui de a readuce lucrurile pe făgaşul normal, s-au plâns în privat că aceasta a fost simplistă şi nefolositoare.

În ciuda criticilor constante din partea unor legiuitori şi donatori şi în timp ce partidul lucrează în culise pentru a-l scoate din cursă pe preşedintele în vârstă de 81 de ani, Biden a fost ferm convins că nu renunţă, deşi le-a spus în privat aliaţilor că s-ar răzgândi dacă sondajele ar arăta o scădere majoră a sprijinului său. Dar, după ce săptămâna trecută a declarat într-un interviu că doar „Domnul Atotputernic” l-ar putea face să se răzgândească, Biden i-a spus marţi lui Ed Gordon de la BET News că s-ar putea gândi de două ori înainte de a candida pentru încă patru ani „dacă ar apărea vreo afecţiune medicală”.

Preşedintele a mai avut Covid. Înainte de a urca încet şi oarecum nesigur pe trepte pentru a se îmbarca la bordul Air Force One, un Biden fără mască le-a spus reporterilor că se simte „bine”. Iar declaraţia oficială a medicului său, Dr. Kevin O'Connor, a descris simptomele sale, care au apărut pentru prima dată miercuri dimineaţă, ca fiind uşoare.

Apropiaţii lui Biden spun că acesta se va afla în convalescenţă la domiciliul său din Rehoboth Beach, Delaware.

Dispariţia lui Biden din peisajul public are loc chiar în momentul în care noua listă de candidaţi republicani îşi prezintă campania în faţa ţării de pe scena Convenţiei naţionale republicane din Milwaukee.

Pe de o parte, Trump şi candidatul său la vicepreşedinţie, senatorul de Ohio J.D. Vance, au ocupat întreaga scenă. Pe de altă parte, îmbolnăvirea preşedintelui pentru a doua oară în trei săptămâni accentuează şi mai mult contrastul pe care se concentrează campania lui Trump: candidatul republican, la câteva zile după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat, şi-a adunat susţinătorii cu scandări precum „Luptă! Luptă! Luptă!”, consolidându-şi imaginea de forţă fizică. Acest lucru contrastează cu imaginea unui Biden îmbătrânit, înţepenit, care vorbeşte încet, a cărui fragilitate a devenit povestea dominantă timp de trei săptămâni după dezbatere.

Nu că susţinătorii lui Biden ar fi de acord.

„A făcut campanie, şi chiar în mod eficient, în Nevada, Michigan şi Pennsylvania, Carolina de Nord, şi nu ne putem permite să pierdem încă o săptămână, şi este păcat. Dar el respectă protocoalele de sănătate publică”, a declarat senatorul Chris Coons (D-Del.), copreşedinte naţional al campaniei de realegere a lui Biden şi unul dintre puţinii membri ai grupului senatorial democrat care crede că Biden rămâne cel mai puternic candidat al partidului.

Biden a fost însoţit în campania electorală din această săptămână de aproximativ zece parlamentari care l-au susţinut, majoritatea dintre ei fiind membri ai Congresului Black Caucus. Dar mai mult de zece de democraţi din Congres au făcut deja apel public ca Biden să iasă din cursă, iar mulţi alţii şi-au exprimat rezervele cu privire la capacitatea sa de a-l învinge pe Trump în cadrul unor întâlniri private. Unii din această tabără au reuşit miercuri să convingă Comitetul Naţional Democrat să amâne uşor o întâlnire pentru a stabili o dată şi o oră pentru un vot prin apel nominal care l-ar face oficial pe Biden candidatul partidului înainte de convocarea DNC în aproximativ o lună. Aproape simultan, reprezentantul Adam Schiff, candidatul democrat pentru Senat în California şi un aliat apropiat al fostei preşedinte Nancy Pelosi, i-a cerut lui Biden să se retragă, afirmând într-o declaraţie că nu mai crede că preşedintele poate câştiga alegerile.

În mijlocul tumultului, pe care trei săptămâni de eforturi frenetice de limitare a pagubelor nu au reuşit încă să îl calmeze, şi al eforturilor continue ale principalilor donatori şi activişti de a ajunge la preşedinte, cercul său restrâns de apropiaţi a rămas neclintit în credinţa sa că Biden încă poate câştiga.

„Nu ştiu asta - nu încerc să anunţ ceva”, a spus Coons, „dar impresia mea este că îşi va retrage campania” pentru a-şi reveni.

Toate declaraţiile publice ale biroului de campanie a lui Biden şi ale principalilor consilieri sugerează că acesta se va întoarce în campanie şi la Casa Albă de îndată ce medicii săi vor da undă verde. Dar, în mod întâmplător, acum are câteva zile la dispoziţie pentru a fi singur doar cu cei apropiaţi şi, poate, pentru a se gândi mai mult la sondaje, la rezistenţa profundă a partidului său faţă de nominalizarea sa şi dacă, după toate acestea, s-a săturat.

„Nu credeţi că există un cuvânt în germană, lung de vreo şase silabe, pentru «Nu meritam asta deloc, dar iată că vine, şi oh, Doamne, dar o voi suporta oricum»?” a întrebat Coons.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor