Mitt Romney îşi cere scuze pentru un act de homofobie din adolescenţă

Înainte ca lucrurile să ia amploare şi să devină subiect de polemică - pentru ceva ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 50 de ani - Mitt Romney a decis să preîntâmpine scandalul şi să-şi ceară scuze pentru a fi participat în anii de liceu la un episod stânjenitor, în care mai mulţi băieţi au decis să-i taie părul unui coleg, pe care îl suspectau că este gay, notează vineri ziarul El Pais.
Candidatul la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.05.2012

Înainte ca lucrurile să ia amploare şi să devină subiect de polemică - pentru ceva ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 50 de ani - Mitt Romney a decis să preîntâmpine scandalul şi să-şi ceară scuze pentru a fi participat în anii de liceu la un episod stânjenitor, în care mai mulţi băieţi au decis să-i taie părul unui coleg, pe care îl suspectau că este gay, notează vineri ziarul El Pais.

'În liceu am făcut multe prostii', a spus contracandidatul republican al lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie. 'Dacă am făcut rău cuiva sau l-am jignit, cer scuze pentru asta', a spus Romney în programul prezentatorului televiziunii, Fox News, Brian Kilmeade. Fostul guvernator de Massachusetts, în vârstă de 65 de ani, s-a văzut forţat să iasă în întâmpinarea unui articol publicat de ziarul The Washington Post, bazat pe relatările a cinci elevi ai elitistul liceu Cranbrook School (Michigan), despre ceea ce s-a întâmplat în primăvara anului 1965, când Romney avea 15 ani.

'Nu îmi amintesc incidentul', a insistat aspirantul republican, a cărui echipă de campanie a fost nevoită să aranjeze interviul, la Omaha (Nebraska), unde avea preconizat un miting în cursul după-amiezii pentru a contracara informaţiile publicate de Washington Post. 'Desigur, nu îmi amintesc să fi gândit că cineva este homosexual. Era departe de noi gândul ăsta în anii 60, deci nu cred că era cazul'. Dar dacă a fost cazul, atunci 's-a mers cam departe', a admis Romney.

Romney împreună cu cinci prieteni l-au închis în cameră pe un coleg şi după ce l-au imobilizat cu faţa în jos, i-au tuns părul cu foarfeca. 'Nu se poate să aibă cineva aşa o faţă. Uitaţi-vă la el', i-ar fi spus Romney lui Matthew Friedemann, un prieten apropiat din vremea aceea şi unul dintre cei cinci adulţi, care au relatat povestea ziarului Washington Post. Romney, fiul guvernatorului de atunci al statului Michigan, George Romney, era scandalizat de aspectul efeminat al lui John Lauber, care se plimba prin curtea liceului cu un păr lung şi oxigenat care i se lăsa peste un ochi.

La câteva zile după aceea, Romney şi cinci prieteni l-au închis pe Lauber într-o cameră şi după ce l-au ţinut strâns cu faţa în jos i-au tăiat părul cu o foarfecă. Potrivit lui Thomas Buford, un alt elev care a decis să dezvăluie incidentul ruşinos de atunci, 'totul s-a întâmplat foarte repede, dar întâmplarea încă mă mai bântuie'. Buford i-a cerut atunci scuze lui Lauber, care era 'îngrozit'. Potrivit ziarului, cele întâmplate au fost povestite independent, de către fiecare participant separat.

Patru dintre ei şi-au dat numele: Matthew Friedemann, dentist; Thomas Buford, procuror pensionat; Phillip Maxwell, avocat, David Seed, director de şcoală pensionat şi un al cincilea, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Fiecare are diferite afilieri politice, dar majoritatea se declară democraţi, notează Washington Post. Este a doua zi când candidatul republican este prins pe picior greşit. În ajuns el a trebuit să comenteze ştirea că preşedintele Obama îşi dă acordul căsătoriilor gay. 'Căsătoria este uniunea între un bărbat şi o femeie', a spus Romney la un miting desfăşurat în Oklahoma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor