Misiunea OEP în Washington va fi închisă. Palestinienii ameninţă că vor suspenda relaţiile cu SUA

Oficialii palestinieni au criticat planurile administraţiei Trump de a închide misiunea OEP în Washington DC. Această decizie ar putea avea implicaţii majore pentru politica SUA în Orientul Mijlociu.
Negociatorul palestinian şef, Saeb Erekat.
Negociatorul palestinian şef, Saeb Erekat. (Getty Images)

În cursul zilei de sâmbătă, oficialii palestinieni au avertizat că ameninţarea neaşteptată a Statelor Unite de a închide misiunea Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP) din Washington va submina orice speranţă mai are SUA pentru intermedierea unui acord de pace în Orientul Mijlociu.

Într-o declaraţie video postată pe social media, negociatorul palestinian şef Saeb Erekat a declarat că Palestina “va suspenda toate comunicaţiile cu această administraţie americană”, adăugând că decizia Washingtonului este una “foarte nefericită şi inacceptabilă”.

De asemenea, Erekat i-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump şi administraţia sa că au cedat presiunii premierului israelian Benjamin Netanyahu, “într-un moment în care încercăm să cooperăm pentru a realiza acordul final”.

SUA a anunţat vineri că nu va reînnoi autorizaţia pentru biroul din Washington al OEP, care urma să expire sâmbătă la miezul nopţii.

Motive declarate

Casa Albă susţine că palestinienii au încălcat o prevedere legală potrivit căreia OEP poate deţine un birou în Washington, cu condiţia ca guvernul palestinian să nu urmărească judecarea israelienilor la Curtea Penală Internaţională.

Potrivit Associated Press, citând oficiali anonimi ai Departamentului de Stat american, secretarul de stat Rex Tillerson a constatat că palestinienii au încălcat această prevedere în luna septembrie.

Adresându-se Naţiunilor unite în luna septembrie, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că palestinienii “au cerut Curţii Penale Internaţionale să lanseze o investigaţie şi să judece oficialii israelieni pentru implicarea lor în activităţile de colonizare şi pentru agresiunile comise împotriva poporului nostru”.

Este neclar dacă biroul OEP va fi închis permanent sau doar pentru public. Ministrul palestinian de Externe, Riad Malki, a declarat că i s-a transmis că juriştii Departamentului de Stat al SUA se vor întâlni luni pentru a discuta despre modul în care noua situaţie va afecta biroul OEP, precum şi contactele cu oficialii palestinieni.

OEP este un grup care reprezintă în mod oficial toţi palestinienii. Deşi SUA nu recunoaşte statul palestinian, OEP a menţinut un birou al “delegaţiei generale” în Washington pentru a facilita interacţiunile oficialilor palestinieni cu omologii lor americani.

Riscurile pentru palestinieni

S-ar putea ca răspunsul dur al palestinienilor faţă de decizia SUA să pericliteze ajutoarele în valoare de milioane de dolari acordate acestora.

Guvernul palestinian se teme de asemenea că orice măsură care va atrage nemulţumireaa americanilor va împinge administraţia Trump mai aproape ca niciodată de Israel. Ţinând cont de relaţia strânsă dintre Trump şi Netanyahu, palestinienii deja suspectează că SUA favorizează Israelul şi se tem că interesele lor ar putea fi subminate în negocierile de pace intermediate de actuala Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe