Mircea Diaconu, derapaj serios după ce Viorica Vodă a vorbit public despre hărţuirea sexuală în teatru şi cinematografie

Mircea Diaconu (st) reacţionând la declaraţiile actriţei Vioricăi Vodă (centru)  privind hărţuirea sexuală în teatru şi cinematografie
Mircea Diaconu (st) reacţionând la declaraţiile actriţei Vioricăi Vodă (centru)  privind hărţuirea sexuală în teatru şi cinematografie (Youtube - captură ecran)

Actorul Mircea Diaconu a avut o reacţie deplasată, care a stârnit indignare în spaţiul public, după ce actriţa Viorica Vodă, fosta sa colegă din filmul ”Filantropica”, a vorbit pe scena Premiile Gopo despre hărţuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică şi în lumea teatrului.

Diaconu susţine că Viorica Vodă exagerează şi adaugă că „s-au scris cărţi despre primadone care făceau carieră în felul acesta”. Mai mult, actorului Mircea Diaconu i se pare firesc ca actriţele să accepte „amantlâcul” cum îl numeşte el, ca pe ceva ce face parte din profesia lor. Ba chiar dă exemplu cazuri în care unele actriţe cu care juca erau în realitate amantele regizorilor filmelor respective.

"Vorbim de hărţuire din clipa în care la Hollywood a fost un succes mondial. Totul a plecat de acolo. Eu ştiam că asta se numeşte bârfă de culise, amantlâc, inclus fenomenului teatral. S-au scris cărţi despre primadone care făceau carieră în felul acesta. (....) Eu, intrând în profesie acum vreo 50 şi ceva de ani, am perceput acest lucru ca fiind ceva de cabină.(...) La americani, când s-a început cu povestea cu #metoo ăla, a devenit hărţuire. Altfel este o formă de amantlâc, inclusă profesiei. Acum, nu ştiu foarte exact, pentru că sunt cazuri şi cazuri… În tot ce am văzut de-a lungul a zeci de ani au fost cariere care s-au bazat pe genul ăsta, dar au fost şi de-o parte şi de cealaltă. Ori hărţuirea, aşa cum vine ea ca produs Hollywood, este făcută de regizor, de producători, de directori, cei care contează, nu de actori. Actorii nu contează. [...] La câte filme am făcut, la o mare parte dintre ele, partenera mea de film era amanta regizorului. Care e problema? (…) Nu e românească povestea asta şi nu e cazul să fie…”, a precizat Mircea Diaconu, potrivit Adevărul.

Ca fost europarlamentar, el afirmă că astfel de practici ar fi fost reclamate şi în Parlamentul European, unde au existat acuzaţii în acest sens, dar el le consideră în continuare exagerări: „Dă-o naibii de treabă, nici chiar aşa!”

„Eram la Parlamentul European şi acolo a venit ca un val, pur şi simplu. Erau nişte doamne care ziceau că au fost hărţuite, pe funcţii, pentru parlament, pentru comisii”, şi-a continuat Diaconu retorica.

Doar că Mircea Diaconu nu se mulţumeşte doar cu aceste afirmaţii. El o acuză pe Viorica Vodă că ar fi avut discursul respectiv pentru că ”are o vârstă şi ea, şi nu a fost angajată niciodată”.

”Toată povestea asta cu Viorica Vodă de acum două seri a început în culise. Repet, noi nu ne-am văzut de 20 de ani. Ea era foarte enervată că, mă rog, are o vârstă şi ea, şi nu a fost angajată niciodată, a lucrat doar pe contracte întâmplătoare sau mai mici, ăsta a fost singurul ei rol mare, restul au fost mai mici, şi nu are pensie. Zicea că nu îi consideră nimeni anii de muncă, că nu poate intra în sistemul de pensii şi că are copii, şi că ce se face… Nu o mai angajează nimeni, asta era enervarea ei. Aici îi dau dreptate. Termină prea mulţi tineri facultăţi de artă, sunt prea mulţi”, a mai declarat actorul.

Context

Actriţa Viorica Vodă a declarat, marţi, pe scena Premiilor Gopo, că a avut nevoie de ani de psihoterapie pentru a scăpa de trauma provocată de hărţuirea sexuală pe care a avut-o de înfruntat din partea unor directori de teatru şi regizori, informează Press Hub.

Originară din Republica Moldova, Viorica Vodă a interpretat rolul Dianei Dobrovicescu în filmul „Filantropica”, regizat de Nae Caranfil, şi susţine că, după aceea, se pare că mulţi „din sistem” au confundat-o cu personajul pe care l-a interpretat.

„Nu eşti pregătită la 20 de ani, picată din fundul Moldovei, o pudoare în care era ruşine să .. Eu vin dintr-o societate extrem de conservatoare. Gândeşte-te că înainte de Revoluţie, cum a fost la noi, păi eu vin de acolo unde bărbatul este universul meu. Dacă o femeie greşeşte sau un bărbat ... lucrurile astea nu că sunt considerate de condamnat, sunt de ruşinea ruşinilor”, a spus Viorica Vodă.

Actriţa a povestit ce a păţit la filmări cu un regizor ”care avea o vârstă destul de respectabilă”, şi care i-a cerut la un moment dat, pentru un rol într-un serial, să îl sune pe el, personal, seara. Vodă spune că nu l-a sunat, iar regizorul a forţat-o să rămână fără sutien într-o scenă despre care nu fusese anunţată.

”Nu l-am sunat. Filmarea a fost destul de dificilă, era pe tren, eu jucam un fel de securistă, ceva de genul, ţi-am zis că am mers numai pe tipologia asta mult timp pe film, frivolităţi în toate ipostazele, eu aşa le spun, şi aveam cu marele actor Motoi, a fost un actor important, eram flatată, uau, joc cu Motoi, şi la un moment dat regizorul respectiv mi-a cerut să renunţ la sutien, deci eram în cuşetă, că vezi Doamne, aşa era motivaţia, că acele femei erau expuse şi făceau orice ca să obţină informaţii.

N-am vrut să fac treaba asta pentru că nu am fost pregătită, nu discutasem. Lucrurile astea se discută înainte. Am reacţionat destul de ... cum să spun, aşa, de .. nepregătită, domn regizor, dar cu tact şi eleganţă. A început să urle, efectiv, în tot trenul ăla, repet, că s-a închiriat un tren, că era undeva spre Moldova, aşa, m-a jignit verbal faţă de toată echipa. Nu pot să redau scena. M-a ridicat pur şi simplu şi mi-a smuls sutienul de pe mine. Deci, când spun, mi-a smuls sutienul şi mi-a cerut să am o scenă erotică sau ceva.. cu colega mea Aniela Petreanu, care a jucat la Divertis, o actriţă de comedie foarte bună.

Evident că reacţia a fost .. destul de şocantă. Cu toată echipa de faţă. Eu m-am blocat, am început să plâng. Tremuram, visceral, deci efectiv tremuram, plângeam cu sughiţuri şi i-am spus dar nu aveţi dreptul să puneţi mâna pe mine...Adică lucrurile astea sunt lipsite de profesionalism”, a relatat actriţa la PRO TV, potrivit Ziare.com.

Din mediul artistic au fost mai multe voci care au susţinut-o pe Viorica Vodă şi care au confirmat existenţa abuzurilor de acest fel ale căror victime sunt studentele la actorie sau actriţele. Una dintre acestea este cea a lui Tudor Chirilă, actor, muzician şi producător care a scris pe pagina sa de Facebook după evenimentul menţionat:

”Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu 'pregătirea' pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de 'actorie' care chipurile au rolul de a dezinhiba.

Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victimă care într-un final a reuşit să schimbe şcoala. Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care aşteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”.

Declaraţiile actriţei Viorica Vodă le puteţi urmări în materialul video realizat de Press Hub România.