Ministrul Mediului: Fără intervenţia omului, populaţia de urşi continuă să crească. Urşii au apărut deja în zone de câmpie

(ziarulprahova.ro)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avertizat duminică, la Prima TV, că, fără intervenţia omului, populaţia de urşi din România va creşte pe zi ce trece, la ora actuală în România existând circa 8.000-9.000 de exemplare.

Potrivit ministrului, „explozia” din aceste zile a numărului de exemplare s-ar datora unei decizii luate de Ministerul Mediului în urmă cu 5 ani, când a fost retras un Ordin ce permitea împuşcarea a 1700 de urşi, lupi şi pisici sălbatice. Conducerea ministerului a făcut în octombrie 2016 un pas în spate, după ce un urs fusese ucis pe străzile Sibiului, speriată de „presiunea societăţii civile, care a cerut interzicerea vânătorii”.

„Sunt de cinci luni la minister, cu siguranţă explozia nu a avut loc în primăvara asta. Lipsa de acţiune timp de cinci ani a generat această situaţie. Este un fenomen care se generalizează dacă nu există plan de acţiune. Ministerul Mediului s-a retras, practic din această activitate din 2016 încoace. De cinci ani de zile, conducerea de atunci a ministerului s-a speriat de presiunea practic, presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii. E unul din motive, fără doar şi poate. S-a interzis vânătoarea şi, după aceea, nu a venit nicio măsură complementară, nu a existat niciun plan de management al speciei, nu a existat o intervenţie în protejarea habitatului sau în asigurarea unor zone de unde ursul nu mai pleacă”, a declarat ministrul Mediului, citat de Realitatea PLUS.

Potrivit sursei citate, oficialul a mai menţionat faptul că, fără intervenţia omului, populaţia de urşi, specie aflată în vârful lanţului trofic, „va creşte zi de zi, an de an în România” şi a amintit că urşii au apărut deja în zone de câmpie, de exemplu în zona Aradului unde au fost atacuri ale urşilor.

Tanczos Barna a subliniat că, actualmente, intervenţia în cazul urşilor care reprezintă pericol pentru cetăţeni este „prea greoaie şi vine după două luni, trei luni de la eveniment”.