Ministrul Mediului anunţă noi măsuri pentru a opri tăierile ilegale de păduri

(Andrei Popescu/Epoch Times România)

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, în platoul B1 TV, că printre măsurile ce vor fi luate pentru reducerea tăierilor ilegale de păduri se află operaţionalizarea programului SUMAL şi instalarea acelor camere video care să identifice mijloacele de transport şi să coreleze informaţiile cu SUMAL-ul.

“Tăierile ilegale de păduri încercăm să le reducem la minim, în primul rând prin Sumal, acel program informatic care trebuie să fie gata pe 30 ianuarie, pe 31 ianuarie să intre în funcţiune şi din 1 februarie deja să avem transporturi şi exploatare de masă lemnoasă în baza acestui program. În primul rând, el încearcă să oprească intrarea masei lemnoase nelegale, în circuitul economic.

Pentru acest lucru facem trasabilitatea lemnului din pădure, până la prima procesare – însemnând şi exploatarea din pădure până la prima rampă unde se depozitează, transportul mijloace auto pe drumurile publice, unde fiecare mijloc de transport va fi fotografiat şi urmăribil real time prin sistemul informatic, ca organul de control când opreşte o maşină să ştie de unde vine, ce aduce, cât aduce şi unde se duce”, a precizat ministrul.

De asemenea, Tanczos Barna a susţinut că autorităţile vor monitoriza stocurile de material lemnos şi vor merge până la “prima procesare”, unde vor urmări transformarea buşteanului în cherestea, rumeguş etc., ca apoi să meargă pe şantiere, unde se foloseşte scândura şi alte materiale lemnoase pentru construcţii.

“Cealaltă măsura este instalarea acelor camere video care să identifice mijloacele de transport şi să coreleze informaţiile cu Sumalul. Când sistemul va fi consolidat şi stabil, putem trece la imagini din satelit, pentru a vedea ce se exploatează exact. Avem datele cu privire la cantitatea care trebuie să fie exploatată şi le putem compara cu imaginile din satelit ce indică zona în care au fost exploatările”, a mai explicat ministrul Mediului.