Ministrul Economiei: Vom avea libertatea să alegem cum vom atinge ţintele de mediu până în 2030

Virgil Popescu
Virgil Popescu (Facebook)

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană va ţine cont de specificul energetic al fiecărei ţări, iar România va avea libertatea să aleagă cum va atinge ţintele de mediu stabilite, făcând referire la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu minimum 55% până în 2030.

„În Consiliul European s-a ajuns la acordul privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu minimum 55% până în 2030. Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat că România s-a asigurat ca interesele sale să fie acoperite, inclusiv prin menţinerea deciziei asupra mixului energetic naţional şi utilizarea gazului în procesul de tranziţie. Un alt aspect important este că Uniunea Europeană va ţine cont de specificul energetic al fiecărei ţări, iar România va avea libertatea să aleagă cum va atinge aceste ţinte de mediu”, a susţinut ministrul.

De asemenea, Popescu a precizat că ţara noastră va avea la dispoziţie fonduri europene pentru a ajuta mai ales zonele miniere, dependente de cărbune, precum Valea Jiului, adăugând că 30% din toate fondurile europene din următorii 7 ani vor fi folosite pentru proiecte care contribuie la reducerea emisiilor de carbon.

„Obiectivul de reducere al emisiilor de carbon va fi atins de către statele UE în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere al costurilor. Toate statele membre vor participa la acest efort, pe baza principiilor de echitate şi solidaritate, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Noul obiectiv pentru 2030 trebuie atins într-un mod care să păstreze competitivitatea UE şi să ia în considerare diferitele puncte de plecare ale statelor membre şi circumstanţele naţionale specifice şi potenţialul de reducere a emisiilor”, a explicat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Totodată, potrivit ministrului Popescu, Consiliul European recunoaşte necesitatea de a asigura interconexiunile, securitatea energetică pentru toate statele membre, astfel încât energia să fie la un preţ accesibil pentru toţi cetăţenii şi pentru companii.